Basarabenii care nu locuiesc de facto în România NU vor rămâne fără buletine. Oficial român: avem locuințe cu câte 1000 de cetățeni
Full Article 2 minutes read

Basarabenii care nu locuiesc de facto în România NU vor rămâne fără buletine. Oficial român: avem locuințe cu câte 1000 de cetățeni

Proiectul de lege care prevedea posibilitatea anulării buletinului de identitate românesc, dacă persoana nu locuiește la adresa declarată va fi revizuit, după ce mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au semnalat nereguli în legătură cu acest text, informează Digi24. Actele de identitate nu vor fi anulate decât prin decizia instanței de judecată. Totuși, cei care nu locuiesc în locurile indicate riscă radierea din documente a mențiunii cu privire la domiciliu.

Directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu, a declarat că menţiunea de anulare a domiciliului nu va fi luată doar pe baza unei constatări a unui poliţist. Totuși, autoritățile române își propun să anunțe cetățenii care nu locuiesc la adresele indicate să ia legătura cu autoritatea publică. Ei vor fi notificați cu privire la procedura care urmează să fie iniţiată.

Această procedură este vizată să dureze cel puţin 60 de zile, astfel încât cetăţeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoştinţă faptul că este posibil să fie iniţiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce-l priveşte”, a mai precizat Giulescu.

Oficialul român s-a referit și la cazurile în care sunt înregistrate un număr de câteva sute de persoane în aceeași locuință.

Nimeni nu-şi propune o evaluare a tuturor menţiunilor din România. Totuşi, în România există aproximativ 100 de adrese la nivel naţional unde figurează mai mult de 1.000 de cetăţeni. La acele adrese, unde sunt nişte imobile la 50-70 metri pătraţi, figurează mai mult de 1.000 de persoane ca având domiciliul”, a mai declarat Giulescu.

El a precizat că va fi vorba de radierea privind menţiunea domiciliului, nu anularea cărţii de identitate, care este o altă procedură faţă de care este abilitată doar instanţa de judecată.

Amintim că, săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Interne al României a pus în dezbatere publică un act normativ care prevede ca românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin să rămână fără actul de identitate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: