Belarus s-a plâns OMS că nu mai primește medicamente, din cauza sancțiunilor. Inclusiv pentru epilepsie și cancer
Full Article 2 minutes read

Belarus s-a plâns OMS că nu mai primește medicamente, din cauza sancțiunilor. Inclusiv pentru epilepsie și cancer

Autoritățile de la Minsk s-au plâns, la sesiunea Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de la Geneva, că din cauza sancțiunilor internaționale în Belarus nu mai sunt livrate medicamente, relatează Euroradio. Belarusul a fost reprezentant la sesiune de oficiali din cadrul Ministerului Sănătății și Ministerului de Externe. 

Potrivit sursei, delegația de la Minsk a declarat că în Belarus nu mai sunt livrate medicamente urmare a sancțiunilor internaționale.

Oficialii au dat și unele exemple. Compania suedeză Molnlycke Health Care ar refuza să furnizeze în Belarus pansamente pentru tratamentul unor boli de care suferă copiii. Aceste materiale ar fi esențiale pentru atenuarea unor dureri. Și o companie poloneză, Tarchomin Pharmaceutical Works Polfa S. A., ar fi încetat să mai furnizeze medicamente Belarusului – începând cu 2022. Aceasta aducea medicamente inclusiv pentru tratamentul epilepsiei. Și compania britanică Atnahs Pharma UK Limited ar fi încetat să aducă medicamente în Belarus, precum și compania finlandeză Orion Corporation. Cea din urmă furniza medicamente inclusiv pentru tratarea diferitor forme de cancer. 

Totodată, oficialii de la Minsk au acuzat autoritățile de supraveghere din Marea Britanie că întârzie să elibereze o licență pentru exportul comprimatelor de morfină în Belarus. 

Reprezentanții Ministerului de Externe din Belarus au declarat că aceasta nu este o listă completă și că sancțiunile internaționale „blochează accesul la o serie de medicamente importante pentru grupurile cele mai vulnerabile”. 

Amintim, în august 2020, miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene s-au pronunţat în favoarea impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial. După alegerile prezidențiale, în Belarus au izbucnit proteste de amploare împotriva lui Alexandr Lukașenko. Protestatarii îl acuzau pe Lukașenko că a falsificat rezultatele scrutinului. Reprezentanții opoziției belaruse puneau la îndoială procentul de 80% adjudecat de Lukaşenko. Hotnews.ro a scris că observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu s-au respectat principiile democratice. Iar dw a scris că „șefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre ale UE nu vor să recunoască rezultatul controversatelor alegeri prezidenţiale din Belarus”. UE a declarat că „alegerile nu au fost nici echitabile şi nici libere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: