Fără monopoluri, prețuri mari și birocrație: ONG-uri și experți cer îmbunătățirea legii medicamentelor

Un grup de asociații obștești și experți din Republica Moldova au lansat un apel public către Parlament, solicitând îmbunătățirea proiectului de lege privind medicamentele, pentru a asigura accesul cetățenilor la medicamente sigure și accesibile, în conformitate cu standardele internaționale privind dreptul la sănătate. Principalele modificări țin de combaterea monopolului, reducerea prețurilor și a birocrației excesive în domeniul farmaceutic.

Reprezentanții organizațiilor sociale, precum Inițiativa Pozitivă, GENDERDOC, Puls Comunitar și alte organizații și activiști pentru drepturile omului, au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului, solicitând îmbunătățirea proiectului de lege „Cu privire la medicamente” nr. 38 din 12 februarie 2025, „pentru ca acesta să servească cu adevărat intereselor sănătății oamenilor din țara noastră”. Într-un document, aceștia au evidențiat mai multe probleme care ar trebui să fie soluționate:

  • Clarificarea scopului Legii: Se cere includerea explicită a asigurării disponibilității, accesibilității (fizice, economice și informaționale), acceptabilității și calității medicamentelor, în conformitate cu standardele ONU.  
  • Accesul la medicamente – fără monopoluri, prețuri exagerate și birocrație excesivă: Apelul solicită măsuri pentru a combate monopolurile, prețurile excesive și birocrația, inclusiv utilizarea mecanismelor OMC pentru importul paralel și înregistrarea rapidă a medicamentelor generice. De asemenea, se propune renunțarea la obligativitatea rețetei pentru medicamentele de uz personal în timpul călătoriilor și anularea monopolului de stat asupra achiziției și furnizării medicamentelor cu steroizi anabolizanți și androgeni.  
  • Informarea Pacienților: Se insistă pe necesitatea ca informațiile despre medicamente să fie disponibile în limbile română și rusă.
  • Consultări Publice: Se solicită organizarea de audieri publice și consultări detaliate pe marginea proiectului de lege, cu participarea pacienților și a experților.  

Adițional, societatea civilă solicită Avocatului Poporului, Consiliului pentru egalitate și ONU în Moldova să prezinte Parlamentului propunerile lor pentru definitivarea proiectului de lege privind medicamentele, în baza recomandărilor expuse în Apelul Public și în Anexa nr. 1.

De asemenea, îndeamnă Delegația UE în Republica Moldova să susțină aceste recomandări și să sprijine respectarea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului, inclusiv al dreptului la sănătate, asumate prin acordurile de integrare în UE.

Societatea civilă își exprimă speranța că recomandările sale vor fi luate în considerare, proiectul de lege va fi îmbunătățit, vocea publicului va fi auzită și drepturile persoanelor vor fi respectate.

Final 2025.05.08 Apel Public_ro by Doina Buruiană

Pe 12 februarie, Guvernul a aprobat un nou proiect de lege privind medicamentele. Așa cum au declarat atunci oficialii guvernamentali, noile dispoziții vor îmbunătăți producția și distribuția medicamentelor, vor asigura accesibilitatea tratamentelor sigure și eficiente și un sistem de reglementare transparent al industriei farmaceutice, vor întări sistemul de supraveghere a pieței și vor înăspri măsurile împotriva medicamentelor contrafăcute. Documentul vizează reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor străini pe piața internă și creșterea competitivității pieței farmaceutice, au explicat reprezentanții autorităților.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Un alt candidat independent vrea să participe la alegerile parlamentare. Despre cine este vorba

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat joi, 24 iulie 2025, încă o cerere din partea unui potențial candidat independent la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Este vorba despre Stepan Savițchi, care a solicitat eliberarea listelor de subscripție în vederea colectării semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale.

Stepan Saviţchi este cel de-al 13-lea candidat care a depus cerere la CEC pentru scrutinul parlamentar și cel de-al 11 candidat independent.

Potrivit legislației electorale, candidații independenți trebuie să adune între 2.000 și 2.500 de semnături ale susținătorilor cu drept de vot, iar în cazul candidatelor femei – între 1.000 și 2.500 de semnături.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: