Biroul de reintegrare îi răspunde Mariei Zaharova: „Chișinăul nu exercită presiuni în privința regiunii transnistrene”
Full Article 3 minutes read

Biroul de reintegrare îi răspunde Mariei Zaharova: „Chișinăul nu exercită presiuni în privința regiunii transnistrene”

Autoritățile Republicii Moldova nu exercită presiuni, condiționări sau măsuri unilaterale în privința regiunii transnistrene. Asigurarea vine din partea Biroului politici de reintegrare, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat, într-un briefing, că „presiunile asupra Transnistriei” ar duce procesul de reglementare a diferendului transnistrean „într-o fundătură”.

„Autoritățile Republicii Moldova nu exercită presiuni, condiționări sau măsuri unilaterale în privința regiunii transnistrene, locuitorii căreia în marea majoritate posedă cetățenia Republicii Moldova și beneficiază de întreg spectrul de servicii publice prestate de instituțiile competente de pe malul drept al Nistrului, iar companiile posedă acte permisive și desfășoară operațiuni comercial-economice în conformitate cu cerințele legislației naționale în vigoare, inclusiv de mai bine de 8 ani exportă mai mult de jumătate din mărfuri din regiune în statele-membre ale Uniunii Europene”, a declarat Biroul pentru NM.

Solicitat să comenteze declarațiile Mariei Zaharova precum că Rusia este gata să contribuie la restabilirea activității normale a formatului „5+2” privind reglementarea transnistreană, Biroul de reintegrare a declarat că, în prezent, nu există condiții prielnice pentru convocarea unei noi runde a formatului de negocieri ,,5+2”.

„Acest lucru va fi posibil de relansat după atingerea consensului între toți participanții Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, a mai menționat Chișinăul.

Precizăm că reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, pe 2 august, că „presiunile asupra Transnistriei sunt contraproductive și duc procesul de reglementare „într-o fundătură””. Mai mult, Zaharova a declarat că Federația Rusă este gata să asiste la restabilirea activității normale a formatului „5+2” privind reglementarea diferendului transnistrean.

Amintim că, recent, liderul de facto al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a remarcat că Transnistria luptă pentru independență și recunoaștere internațională. „Nu văd alte opțiuni de soluționare a conflictului, nimeni care nu înțelege nimic despre acest conflict, nu cunoaște istoria acestui pământ, relațiile noastre cu Moldova”, a spus așa zisul șef al regiunii transnistrene.

Pe 2 august, Tiraspolul a acuzat autoritățile moldovenești că au refuzat o întâlnire planificată anterior, propusă chiar de Chișinăul. Biroul de reintegrare a spus că ședința a fost amânată din cauza unei modificări a planurilor.

De menționat că formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatori și observatori în procesul de negociere a reglementării transnistrene: Moldova, Transnistria (părți), OSCE, Federația Rusă, Ucraina (mediatori), Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii (observatori) . Scopul negocierilor în acest format este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare a conflictului transnistrean bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria în Moldova. Procesul de negocieri în formatul 5+2 a fost stopat, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, la sfârșitul lunii martie din acest an.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: