Dezbinarea în Partidul Democrat și îndemnul ex-democraților din Pro Moldova de a crea un bloc antiguvernamental în parlament ar putea provoca reformatarea majorității parlamentare. Iar DA este gata deja să exprime vot de neîncredere guvernului, în timp ce PAS se mai gândește, iar președintele Igor Dodon și socialiștii văd o soluție a problemei în alegerile parlamentare anticipate. NM și experții au studiat scenariile posibile ale evoluției unei noi crize politice în Moldova.
Partidul Democrat: exodul
Grupul parlamentar Pro Moldova, format în luna februarie de câțiva foști democrați în frunte cu Andrian Candu, a îndemnat, în dimineața de 8 mai, toate fracțiunile partidelor de opoziție și deputații din majoritatea parlamentară să creeze un bloc antiguvernamental și să demită „guvernul antipopular”.
Practic peste o oră, patru deputați democrați au declarat că părăsesc Partidul Democrat și fracțiunea PDM și au aderat la blocul antiguvernamental. Și fracțiunea Partidului „Șor” a declarat despre susținerea acestui bloc.
Cu o săptămână până la aceasta, Ruxanda Glavan a părăsit fracțiunea PDM, aderând la Pro Moldova. Nici în teritorii nu e totul bine la democrați. În ultima săptămână, câțiva consilieri locali din Drochia și Ungheni au declarat despre plecarea de la PDM și aderarea la Pro Moldova.
Comentând această situație, liderul democraților Pavel Filip a scris pe Facebook că astfel, PDM „se transformă” și „se curăță”, dar îl părăsesc cei care sunt împotriva însănătoșirii partidului.
Între timp, sursele NM susțin că deși conducerea partidului încearcă să creeze impresia că situația e sub control, „fracțiunea scârțâie”, iar părțile din interior care se află în conflict nici nu se salută unii cu alții atunci când se întâlnesc. Acum, în fracțiunea Partidului Democrat au rămas 17 deputați, în timp ce după alegerile din luna februarie 2019, democrații au obținut 30 de mandate de deputat.
De menționat că doar cu o zi înainte de îndemnul Pro Moldova de a forma un bloc antiguvernamental, Curtea Constituțională a emis o decizie cu privire la sisitemul electoral conform căruia ar trebui să se desfășoare alegerile parlamentare în Moldova, dacă acestea vor fi anticipate: dacă scrutinul va fi până la 17 august – conform sistemului electoral mixt, iar dacă mai târziu – conform celui proporțional (pe listele de partid).
DA: un nou guvern
Drept consecință a „curățării” și a „transformării” PDM ar putea fi faptul că deja săptămâna viitoare, în Moldova nu vom mai avea majoritate parlamentară. De această părere este Alexandru Slusari, președintele fracțiunii Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. El a menționat pentru NM că în Partidul Democrat mai sunt deputați care ar putea părăsi fracțiunea. „Eu cred că dacă Filip nu va înțelege toată gravitatea situației, săptămâna viitoare nu vom avea majoritate parlamentară. În orice caz, aceasta este prognoza unor socialiști cu care am discutat”, a spus Slusari.
Potrivit afirmațiilor sale, imediat ce majoritatea parlamentară a socialiștilor și democraților nu va mai fi, va apărea posibilitatea matematică de a demite guvernul, însă deputații DA sunt gata să discute despre formarea unui nou guvern doar cu propriile condiții. „Cei care acum distrug PDM, ar fi bine să înțeleagă, cum ar trebui să formeze viitorul guvern. Noi nu intenționăm să formăm o coaliție cu Șor și Candu, noi aproape că am finalziat pregătirea textului moțiunii de cenzură împotriva guvernului Chicu. Noi am declarat că îl vom înainta atunci când epidemia va fi în scădere. Sperăm că ei vor susține acest vot de neîncredere, însă eu îmi dau seama că pentru a obține acest lucru, ar trebui să răspundem la întrebarea: și mai departe?”, a spus Slusari.
El a menționat că „unele discuții” nu vor putea fi evitate, iar procesul politic se mișcă cu o asemenea viteză, că până la finalul discuției sale cu NM, cineva ar putea pleca de la PDM. „Noi elaborăm formula guvernului în condițiile noastre, fără blocuri și coaliții cu cei care încă ieri au votat pentru acest guvern, iar acum câțiva ani, au făcut tot posibilul pentru ca statul să fie capturat”, a subliniat Slusari.
Potrivit afirmațiilor sale, dacă politicienii nu au suficientă maturitate pentru a forma un guvern proeuropean, care și-ar putea asuma guvernarea țării în condiții de criză, „ne așteaptă timpuri grele”. „Noi nu vom semna un pact cu diavolul. Peste o săptămână, acest guvern va pierde majoritatea și susținerea în parlament, legile vor fi adoptate cu dificultate. Și dacă, prin absurd, am admite organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale, nici grupul Candu nu-și dorește aceasta. Dacă ei au intenții sincere, noi suntem dispuși să propunem o soluție, dar aceasta nu va fi niciodată o discuție despre un bloc cu Candu sau Șor”, a spus Slusari.
Dodon: alegeri anticipate
Președintele Igor Dodon consideră că cea mai bună soluție pentru o eventuală criză o constituie alegerile parlamentare anticipate. El a declarat pe vlogul său „Președintele răspunde” că aceasta este „unica soluție corectă” în cazul în care deputații democrați vor continua să părăsească PDM. Dodon a mai menționat că el exprimă poziția președintelui și cea a PSRM.
„Dacă deputații PDM vor continua să părăsească fracțiunea, cel mai degrabă vor fi alegeri parlamentare anticipate. Sau partidul Maiei Sandu ar trebui să ia loc la masa de negocieri cu Șor, Candu și cu cei care au plecat de la PDM. Dacă doamna Sandu vrea să riște și să formeze coaliție cu Șor și oamenii lui Plahotniuc, atunci noi câștigăm alegerile prezidențiale din turul întâi. Decizia îi aparține. Pe de altă parte, doamna Sandu are o altă opțiune – să anunțe alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Dodon.
În opinia sa, dacă nu vor fi partide care ar putea forma majoritatea parlamentară, „atunci, cel mai bine ar fi să se organizeze alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale”. Dodon consideră că în acest caz, în parlament vor ajunge două partide mari – PSRM și PAS, iar celelalte „se vor ocupa de politică în afara parlamentului”.
PAS: trebuie să ne gândim
Președintele fracțiunii Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Igor Grosu este de părere că Dodon blufează când vorbește despre alegerile parlamentare anticipate. „Când vrea să-și șantajeze partenerii, Igor Dodon recurge la subiectul îndrăgit, cel despre alegerile parlamentare anticipate. Pentru ca această sperietoare să funcționeze, el are timp până la ora 12 de noapte, ca guvernul să-și dea demisia. Și acest scenariu a funcționat. Dar eu consider că aceasta este o metodă de șantaj a Partidului Democrat pe care Dodon încearcă să-l menină în structura de stat”, a spus Grosu. Potrivit afirmațiilor sale, dacă guvernul nu va demisiona astăzi, conform termenelor prevăzute de lege, nu vor reuși să anunțe alegerile parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale.
„În ce privește plecarea deputaților din Partidul Democrat, acestea sunt probleme interne pe care ei singuri trebuie să le rezolve. Noi nu ne bucurăm de aceste situații. Iar în ce privește blocul [antiguvernamental], cred că acum noi nu trebuie să vorbim despre formarea unor structuri paralele, ci să lucrăm și să negociem pe platforma parlamentară”, a menționat Grosu.
Întrebat de NM dacă PAS va susține moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu, pe care deputații DA intenționează s-o înainteze, Igor Grosu a menționat că „nimeni nu pune la îndoială faptul că acest guvern și-a demonstrat incompetența” și că PAS discută cu colegii săi chestiunea cu privire la votul de neîncredere, însă „acest pas trebuie să fie făcut atunci când vor fi pregătite toate condițiile”. Grosu nu a deschis parantezele și nu a precizat, despre ce fel de condiții este vorba.
Și Mihai Popșoi, vicepreședintele parlamentului, deputat al Partidului PAS, a spus că „cea mai potrivită platformă pentru discuții este parlamentul”. Comentând probabilitatea alegerilor anticipate, Popșoi a menționat că juriștii PAS au studiat această chestiune și au dat asigurări că acest lucru este imposibil, „În orice caz, în situația creată, alegerile anticipate sunt în detrimentul țării”, a menționat el.
Ce spun experții
În prezent, PDM și PSRM au 54 de mandate, dacă nu-l luăm în calcul pe deputatul independent Alexandr Oleinic, care uneori votează împreună cu majoritatea parlamentară. Un interlocutor al NM din parlament a menționat că și cei 54 de deputați sunt puțini pentru o activitate confortabilă a majorității parlamentare: „Cineva se poate îmbolnăvi, altcineva poate pleca în deplasare, în orice caz, va fi mai dificil să se voteze”.
Politologul Stela Jantuan consideră că alți cinci deputați vor pleca de la Partidul Democrat și atunci va începe reformatarea majorității parlamentare. Potrivit afirmațiilor sale, după plecarea „grupului Candu” din PDM, era clar că fracțiunea PDM va continua să se micșoreze, iar către alegerile prezidențiale, acest lucru va duce la reformatarea majorității parlamentare. „Candu s-a dovedit a fi un șahist mai bun decât Dodon. Grandmasterul a pierdut într-un joc pe care tot el l-a început”, consideră expertul.
Ea a mai menționat că Andrian Candu nu în zadar a anunțat despre crearea unui „bloc al unității și solidarității”, în care vor fi create diferite „plaftorme ideologice confortabile” pentru cei care au plecat deja sau intenționează să plece din PDM. „Noul nostru grandmaster Candu va avea trei grupuri: Pro Moldova, grupul lui Șor și cel de-al treilea [format din cei care au plecat de la PDM la 8 mai], cu Ivanov și Vitiuc, care ar putea fi numit social-democrat. Acest lucru îi va oferi lui Candu dintr-odată trei argumente în negocierile cu PAS și DA”, susține Jantuan. În acest context, ea a amintit despre faptul că cei patru deputați care au plecat de la PDM la 8 mai au declarat despre aderarea la blocul antiguvernamental, dar nu au aderat la Pro Moldova.
În opinia Stelei Jantuan, noua coaliție de guvernare ar putea să fie formată, însă nu va exista mult timp și oricum, totul se va termina cu alegerile parlamentare anticipate. Dar organizarea acestora în același timp cu cele prezidențiale este deja imposibilă: „Vor fi aceiași Plahotniuci care vor interpreta partitura primei viori, dar puțin timp. Alegerile parlamentare anticipate vor fi după cele prezidențiale”.
În același timp, experta este convinsă că pentru PAS și DA, o coaliție cu „Șor” și toți ceilalți este și mai periculoasă decât o coaliție cu PSRM: „O asemena coaliție pentru ei pur și simplu ar fi fatală”.
La rândul său, analistul politic Corneliu Ciurea nu exclude alegerile parlamentare anticipate, dar consideră că acestea vor fi „o consecință neprevăzută a acțiunilor actuale ale jucătorilor politici”. „În principiu, nimeni dintre ei nu dorește alegeri anticipate. Sarcina Pro Moldova este să destrăme majoritatea parlamentară și, de pe poziții puternice, să dicteze propriile condiții. Dar se poate întâmpla și în așa fel că acest lucru nu va fi nici pe placul celor de stânga, nici al celor de dreapta și atunci ei se vor decide pentru alegeri anticipate”, a menționat Ciurea.
Comentând inițiativa DA de a înainta moțiune de cenzură împotriva guvernului, el a subliniat faptul că toate partidele de opoziție își doresc acest lucru. „Opoziția trebuie să demonstreze disponibilitatea de a merge până la capăt, dar toate variantele de evoluție a evenimentelor în aceste condiții sunt nefavorabile pentru opoziție. Ei sau vor demite cabinetul de miniștri Chicu și acest guvern va funcționa ca unul temporar, sau vor numi al lor. Însă atunci, oligarhii Șor și Candu „se vor cupla” și vor începe să-și promoveze propria politică, iar cei de dreapta nu vor accepta așa ceva”, consideră Ciurea. El a mai remarcat că opoziția ar fi putut mai întâi să se gândească dacă merită acum să pronunțe vot de neîncredere, însă „sabia a fost deja scoasă din teacă și va fi dificil să fie îndepărtată”.
În opinia expertului, în această situație, cel mai probabil ar putea fi scenariul în care Occidentul va interveni în joc și va încerca să apropie cei de dreapta și oligarhii. Ciurea a specificat că prin oligarhi, are în vedere „grupul lui Candu și al lui Șor”. „Partenerii de dezvoltare vor încerca să-i convingă să formeze un guvern care inițial va fi temporar, dar cu pretenții la o guvernare mult mai îndelungată. Doar intermedierea Occidentului ar putea oferi rezultatul scontat și va permite evitarea alegerilor parlamentare anticipate”, a concluzionat Ciurea.