catena.ro

Boala Lyme în Chișinău: trei copii diagnosticați după ce au fost mușcați de căpușe

În municipiul Chișinău au fost înregistrate trei cazuri de boală Lyme la copii. Potrivit lui Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, cazurile au apărut după ce populația a petrecut timpul liber în spațiile verzi. Oficialul a recomandat locuitorilor să opteze pentru spațiile amenajate pentru odihnă, dat fiind că angajații de la „Spații Verzi” le prelucrează împotriva căpușelor.

Bolocan a anunțat că, în urma zilelor calde și a faptului că populația din municipiul Chișinău s-a odihnit în spațiile verzi, au fost deja raportate trei cazuri de boala Lyme.

„Este o patologie care apare în urma mușcăturilor de căpușe. Rugăm și atenționăm populația să fie precaută în ceea ce privește acest fenomen. Cu „Spațiile Verzi” (nota red. întreprinderea municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi”) noi am avut discuții, știu că ei prelucrează spațiile verzi împotriva căpușelor, dar este vorba doar de zonele amenajate. Din păcate, populației îi place să se retragă în unele zone mai discrete și mai puțin amenajate, unde lucrătorii de la Spații Verzi, evident, nu pot ajunge cu acea dezinsecție împotriva căpușelor. De aceea, le recomandăm să utilizeze doar spațiile autorizate și amenajate în sensul odihnei și plimbatului”, a comunicat Bolocan la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 12 mai. „Le sugerați, n-o să umblăm cu bâta din urma lor să direcționăm acolo unde trebuie”, a ținut să adauge primarul capitalei.

Ulterior, Bolocan a spus că cele trei cazuri au fost confirmate la copii. „Din fericire, tratament există. Medicii noștri sunt pregătiți pentru a acorda asistență medicală. (…) Cel mai bun tratament pentru această boală este atenția, iar în cazul în care s-a întâmplat o mușcătură de căpușă să nu se încerce video-urile de pe internet ca să se vadă cum se extrage căpușa, dar să se adreseze la medic”, a adăugat el.

Potrivit lui Bolocan, copiii sunt tratați în condiții de ambulator.

***

Potrivit datelor specialiștilor, aproximativ 20-30% dintre căpușe transmit infecții. Boala Lyme este considerată cea mai răspândită afecțiune din Republica Moldova transmisă de căpușe. În 2023, au fost înregistrate 185 de cazuri, iar în 2024 – 249. Primele manifestări ale bolii Lyme sunt asemănătoare simptomelor unei răceli: temperatură ridicată, ganglioni limfatici măriți, frisoane, dureri de cap și în tot corpul, oboseală generală. În stadiile avansate, boala poate provoca sindroame neurologice, poate afecta pielea, poate cauza artrită și dureri articulare severe. De asemenea, poate avea un impact negativ asupra sarcinii.

Citește aici istoria unei locuitoare din Chișinău, care s-a îmbolnăvit din cauza înțepăturii unei căpușe.

În martie 2025, NewsMaker a discutat cu Ludmila Lungu, șefa direcției supraveghere epidemiologică a bolilor extrem de contagioase din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care a vorbit despre riscurile și metodele de prevenire a infecțiilor cauzate de mușcăturile de căpușe. Detalii AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: