Bogdan Aurescu a cerut, în Polonia, sprijinirea Moldovei: „Se confruntată cu amenințări hibride care urmăresc destabilizarea statului”
Full Article 2 minutes read

Bogdan Aurescu a cerut, în Polonia, sprijinirea Moldovei: „Se confruntată cu amenințări hibride care urmăresc destabilizarea statului”

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la prima întâlnire de lucru din cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai Formatului București 9 (B9), care are loc în Polonia. Oficialul român a cerut miniștrilor să continue sprijinirea statelor vecine Ucrainei, „în special Republica Moldova, confruntată inclusiv cu amenințări hibride care urmăresc destabilizarea statului și deturnarea parcursului său european”. 

În cadrul întâlnirii, miniștrii de externe ai Formatului București 9 s-au concentrat pe implicațiile pe care războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le generează în plan regional și euroatlantic.

„Ministrul Aurescu a arătat că scopul și datoria statelor B9, aflate pe Flancul Estic, este restabilirea păcii, care nu poate fi atinsă altfel decât prin sprijinirea Ucrainei pentru a câștiga războiul de agresiune declanșat de Rusia”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României.

Se menționează că „ministrul Bogdan Aurescu a încurajat aliații de pe Flancul Estic să continue sprijinirea statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acțiunile agresive ale Rusiei, în special Republica Moldova, confruntată inclusiv cu amenințări hibride care urmăresc destabilizarea statului și deturnarea parcursului său european, precum și Georgia”.

„În ceea ce privește sprijinul acordat de țara noastră pentru Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit și la necesitatea consolidării capacităților de apărare a R. Moldova și a rezilientei acestui stat și a făcut apel la aliații B9 să sprijine aceste demersuri”, relatează Ministerul român.

***

Recent, ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatîi a spus că în prezent nu există o amenințare militară directă la adresa Moldovei. Potrivit oficialului, „Rusia duce un război hibrid împotriva Moldovei”, răspândind dezinformări și creând tensiuni.

În februarie 2023, președinta Maia Sandu declara că în Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău. Șefa statului menționa că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: