Bugetul capitalei, elaborat cu încălcări grave? PAS cere Procuraturii Generale să pornească o anchetă
Full Article 4 minutes read

Bugetul capitalei, elaborat cu încălcări grave? PAS cere Procuraturii Generale să pornească o anchetă

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a depus marți, 6 februarie, un denunț la Procuratura Generală (PG). Consilierii PAS le cer organelor de drept să investigheze modul în care a fost elaborat, dar și cum sunt utilizați banii publici din bugetul municipal provizoriu – folosit de Primăria Chișinău de la începutul anului, în lipsa unui buget pentru 2024.  

Consilierii municipali ai partidului de guvernare susțin că bugetul municipal provizoriu ar include mai multe abateri de la lege. În plus, potrivit lor, deși acesta prevede bani pentru mai multe proiecte sociale, pe larg discutate în societate, în special începând cu noul an, cum ar fi – grupele cu program prelungit pentru copii, salariile pentru asistenții personali sau compensațiile la căldură, pentru chișinăuieni – cetățenii nu pot beneficia de acest suport.

„Cel mai important – bani pentru toate aceste programe sociale sunt în buget. Noi avem peste 176 de milioane de lei pentru asistenții personali, 150 milioane compensații la căldură, 18 milioane pentru grupele cu program prelungit – bani care acum stau în aer în bugetul municipal, iar oamenii care au nevoie de acest suport, nu pot beneficia de el. Noi considerăm că aceasta este o încălcare gravă a drepturilor oamenilor”, a declarat Dumitru Ivanov, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

Ivanov susține că PAS îi va cere PG, astfel, să investigheze modul de elaborare a bugetului municipiului Chișinău, precum și de utilizare a banilor publici din bugetul municipal provizoriu.

„Noi am găsit mai multe încălcări de la lege. Au fost introduse linii noi de buget, or legea nu prevede așa ceva, au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse mai multe programe care trezesc semne mari de întrebare. (…) Într-o administrație publică normală, CMC trebuie să aprobe bugetul pentru anul viitor, lucru care nu s-a întâmplat. (…) Bugetul este undeva ascuns, într-un sertar, și se prăfuiește, iar oamenii nu pot să vadă care este proiectul de buget pentru 2024. (…) Vom veni pe 8 februarie la ședința CMC și vom cere să fie făcută dreptate oamenilor, mai ales că bani sunt în bugetul municipal. Întrebarea este ce se întâmplă cu acești bani”, a mai declarat consilierul PAS din CMC, Dumitru Ivanov, care deține și funcția de vicepreședinte al fracțiunii.

Contactată de NM pentru un comentariu, consiliera primarului, Natalia Ixari, nu a răspuns apelurilor noastre.

Bugetul capitalei, elaborat cu încălcări grave? PAS cere Procuraturii Generale să pornească o anchetă

Corina Malcocean / Newsmaker

***

Amintim că, pe 2 februarie, după mai multe tentative eșuate, din lipsă de cvorum, s-a desfășurat prima ședință CMC din acest an. Ședința a fost marcată de haos, iar ordinea de zi a fost aprobată doar peste două ore. S-a întâmplat deoarece consilierii PAS au solicitat introducerea în ordinea de zi a mai multor inițiative, însă acestea nu au fost votate de consilierii MAN, Partidului „Renaștere” și PSRM. Până la urmă, fracțiunea PAS a convocat CMC în ședință extraordinară pe 8 februarie, în cadrul căreia ar urma să fie examinate inițiativele respinse. Ulterior, consilierii municipali au trecut la examinarea subiectelor incluse în ordinea de zi a ședinței. Detalii – AICI.

Înainte de asta, viceprimarul capitalei Olga Ursu a dat asigurări că bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 va fi elaborat „în cel mai scurt timp”. Atunci Ursu a menționat că Primăria Chișinău a trecut la un buget provizoriu, care, zicea ea, „nu trebuie” să fie supus consultărilor publice, pentru că „nu este nimic altceva decât un buget al anului trecut, cu excluderea anumitor executate pe domeniul investițional și transpus într-un buget provizoriu pentru anul curent”. „Atât” – a punctat ea. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: