Colaj NM

Cadavre de porci infectați cu pestă porcină, găsite într-un lan de grâu din Moldova: restricții la vânzarea cărnii în 2 raioane

Între satele Ochiul Alb și Nicoreni, raionul Drochia, au fost găsite 16 cadavre de porci domestici. Cu o greutate de peste 200 kg fiecare, acestea au fost depistate într-un lan de grâu, în stare avansată de putrefacție. Testele de laborator au confirmat că porcii sunt infectați cu virusul pestei porcine africane. Astfel, pentru a evita răspândirea focarului, raioanele Drochia și Rîșcani au fost plasate în carantină. Informația a fost comunicată pe 18 iunie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„La data de 15 iunie, administratorul unor terenuri agricole din raionul Drochia a informat Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor oficiul Drochia despre depistarea mai multor cadavre de porci, între localitățile Ochiul Alb și Nicoreni. Ajunși la fața locului, medicii veterinari au constatat o situație dezolantă: 16 cadavre de porci domestici, în stare avansată de putrefacție (descompunere), cu o greutate de peste 200 kg fiecare, aruncați la întâmplare într-un lan de grâu”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Potrivit agenției, au fost prelevate probe de laborator, după care cadavrele au fost eliminate prin înhumare, iar suprafețele au fost supuse unor măsuri de dezinfecție. Între timp, testele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane. În legătură cu aceasta, a comunicat ANSA, au fost aplicate un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

„Au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zone de protecție și supraveghere. Se efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor pe interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți”, au declarat reprezentanții agenției.

Agenția a adăugat că „pentru a evita răspândirea acestui focar confirmat din neglijența și iresponsabilitatea unor persoane, în conformitate cu regulile sanitar-veterinare, au fost plasate în carantină întreg raionul Drochia și Rîșcani, fiind restricționată comercializarea porcilor vii și a cărnii de porc din gospodăriile locuitorilor din ambele raioane, inclusiv în cadrul piețelor agroalimentare, până la eliminarea completă a riscurilor de răspândire a infecției”.

ANSA a menționat că au fost alertate Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul pentru protecția mediului și administrația publică locală. „A fost inițiată o anchetă pentru identificarea persoanelor care au aruncat aceste cadavre de porci. Vinovații riscă sacțiuni aspre pentru încălcările comise, precum și pentru prejudiciul cauzat”, a precizat agenția.

ANSA
ANSA
ANSA

Reprezentanții ANSA au adăugat că, de la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de focare de pestă porcină africană, dintre care 12 în raionul Drochia — cea mai afectată zonă în prezent. Totodată, pe parcursul acestui an au fost depistate 25 de cadavre de mistreți infectați cu virusul pestei porcine africane.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: