Cadrul legislativ din domeniul electoral va fi revizuit. Anunțul Comisiei Electorale Centrale
Full Article 2 minutes read

Cadrul legislativ din domeniul electoral va fi revizuit. Anunțul Comisiei Electorale Centrale

Comisia Electorală Centrală (CEC) inițiază procesul de revizuire a cadrului normativ aferent domeniului electoral. Într-un comunicat de presă publicat pe 27 septembrie, organul electoral menționează este este „imperioasă perfecționarea legislației electorale și celei conexe”.

În vederea realizării acestui obiectiv, la o primă etapă, în cadrul CEC va fi creat un grup de lucru în a cărei sarcină va fi o amplă analiză a Codului electoral și a legislației conexe. Timp de circa 2 luni, membrii și funcționarii Comisiei își propun să identifice lacunele și deficiențele existente în legislația electorală, să examineze adresele Curții Constituționale, sesizările făcute de subiecții electorali în alegeri, precum și concluziile și recomandările ce se regăsesc în rapoartele misiunilor de observare a ultimelor scrutine naționale.

La a doua etapă, după elaborarea unui prim proiect de lege ferenda, CEC va expedia documentul elaborat, organizațiilor non-guvernamentale specializate în domeniul electoral și experților relevanți. După procesarea comentariilor acestora, grupul de lucru va definitiva un proiect final, care va fi făcut public la începutul lunii februarie 2022.

Ulterior, CEC își propune să demareze consultări largi cu concursul experților în materie electorală, a partidelor politice, societății civile, partenerilor de dezvoltare și altor autorități implicate în organizarea alegerilor. Acestea vor consolida eforturile autorității electorale centrale în materie de perfecționare a Codului electoral și a cadrului legal de referință în domeniu.

Amintim că, recent, Parlamentul a numit în funcție 6 din cei 9 membri ai CEC. Ulterior, Angelica Caraman a fost aleasă în funcția de președintă a instituției. Reprezentanții opoziției parlamentare nu au fost deocamdată confirmați în funcție. Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” a anunțat că va sesiza Comisia de la Veneția, pe motiv că nu au fost respectate drepturile opoziției parlamentare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: