Turciei, Serbiei și Georgiei
Turciei, Serbiei și Georgiei

Candidații problematici
Mai mult, Moldova, împreună cu Ucraina, au primit statutul de țări candidate pentru aderarea la UE, deși procesul de extindere a fost practic suspendat în 2013, după aderarea Croației la UE. Datorită ajutoarelor europene, autoritățile de la Chișinău au reușit să reducă dependența de gazul rusesc și să treacă la achiziția de energie la prețuri de bursă.



Extinderea Uniunii Europene


Acțiune de protest în fața clădirii Parlamentului Georgiei împotriva „legii agenților străini”
Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/dpa

Turcia: „ Bolnavul Europei”

Membrii Parlamentului European țin în mâini pancarte în sprijinul deschiderii negocierilor de aderare a Turciei la UE
Foto: dpa
La început, Erdoğan a încercat să atenueze sentimentele anti-occidentale, susținând că aderarea la UE este benefică pentru Ankara și a promis să accelereze procesul. Una dintre cerințele UE era reducerea participării militarilor la guvernare. Cu toate acestea, încă de pe vremea fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, armata era considerată principalul garant al secularismului și avea dreptul să intervină în politică dacă guvernarea se abătea de la democrație.
„Erdoğan îi vedea pe militari ca pe niște concurenți politici și, sub pretextul îndeplinirii criteriilor UE, a început să reducă numărul lor în diverse organe de conducere, în special în Consiliul de Securitate. Apoi au început procese demonstrative împotriva militarilor care ar fi încercat să răstoarne guvernul legitim. De exemplu, în 2014, generalul Kenan Evren, în vârstă de 96 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață, fiind acuzat de organizarea loviturii de stat din 1980. Occidentul l-a criticat pe Erdoğan pentru încălcarea drepturilor omului, dar el se justifica spunând că doar respectă cerințele pentru aderarea la UE. În realitate, scăpa de concurenții săi politici din corpul ofițerilor”, explică Suleymanov.

Foto: Fatih Saribas / Reuters


Întâlnirea președinților Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Lvov / august 2022
Foto: president.gov.ua
Serbia: „UE nu este pregătită să riște din nou”
Atitudinea societății sârbe față de integrarea europeană este destul de complicată. Aceasta este legată de războaiele iugoslave din anii 1990, bombardamentele NATO asupra Belgradului și resentimentele față de Vest pentru recunoașterea independenței Kosovo. Cu toate acestea, la începutul anilor 2010, majoritatea sârbilor susțineau aderarea la UE. Acum, nivelul de susținere nu depășește 43%, ceea ce reprezintă cel mai scăzut procent din întreaga perioadă a negocierilor.

Foto: AFP 2023 / ALEXA STANKOVIC
În același timp, el nu exclude că noi țări ar putea adera la UE dacă apare o cauză geopolitică solidă, iar pentru Moldova există o astfel de cauză.
Ar putea accelera integrarea europeană a Moldovei o schimbare radicală în ceea ce privește războiul din Ucraina. Cu toate acestea, până când nu se vor vedea căile de soluționare a conflictului, este prematur să discutăm despre aderarea la UE ”, conchide Samorukov.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta Moldovei, Maia Sandu, în Kiev (noiembrie 2023)
Foto: presedinte.md
Georgia: visul european și legăturile cu Rusia


Protest față de proiectului de lege „despre agenții străini” în fața Parlamentului Georgiei, aprilie 2024
Foto: Vano Shlamov / AFP / Scanpix / LETA

Deputații Parlamentului Georgiei au votat în a treia lectură legea „despre agenții străini” pe fondul protestelor de amploare, Tbilisi, 14 mai 2024. / Foto: REUTERS — Irakli Gedenidze

În octombrie 2024, Georgia va organiza alegeri parlamentare, dar politologul nu se așteaptă la schimbări semnificative. Potrivit lui, opoziția fragmentată nu va reuși să slăbească partidul de guvernământ „Visul georgian”. Prin urmare, politica țării va rămâne probabil neschimbată: legăturile cu Rusia vor continua să se consolideze, iar retorica anti-Vest va deveni mai accentuată.

Cu toate acestea, războiul a dus la scăderea capacității Rusiei de a influența vecinii. În plus, agresiunea Rusiei a subminat grav simpatiile față de aceasta în rândul multor locuitori ai Moldovei și a accelerat începutul negocierilor pentru aderarea la UE. Dacă locuitorii țării vor susține la referendumul din 20 octombrie cursul către integrarea europeană, acest lucru va demonstra UE că există consens în țară. Acest lucru, la rândul său, va încuraja Bruxelles-ul să colaboreze mai activ cu Chișinăul și să accelereze procesul de integrare europeană.
Editor: Evgheni Șolari
Design: Tatiana Bulgac