Când ar putea avea loc următoarele alegeri prezidențiale. Dodon a dezvăluit data probabilă a scrutinului
Full Article 3 minutes read

Când ar putea avea loc următoarele alegeri prezidențiale. Dodon a dezvăluit data probabilă a scrutinului

Scrutinul prezidențial din Republica Moldova ar putea avea loc pe 8 noiembrie 2020. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, ieri, 26 decembrie, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la postul de televiziune N4. Totodată, șeful statului a vorbit despre locul aflării fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și a spus că este gata oricând să îi retragă Ordinul Republicii, oferit de fostul președinte, Nicolae Timofti. 

Despre alegerile prezidențiale din 2020

Următoarele alegeri prezidențiale ar putea avea loc pe 8 noiembrie 2020.

„Eu propun să fie 8 noiembrie 2020. Să reușească toți să se pregătească. Pe 8 septembrie să începem campania electorală, timp de 60 de zile. Timpul încă e bun, nu e frig”, a argumentat șeful statului.

Despre durata activității guvernului Chicu

Prșeedintele Igor Dodon susține că guvernul condus de Ion Chicu are toate șansele să activeze până în 2023. Totodată, remanieri în cadrul executivului ar putea avea loc în lunile februarie-aprilie.

„Este necesar de modificat structura guvernului. Unele ministere trebuie să le divizăm în două, să revedem funcțiile încă o dată. Evident, în cazul acesta, și unii miniștri vor fi schimbați”, a afirmat Igor Dodon.

Șeful statului consideră că Partidul Democrat nu este interesat de alegeri parlamentare anticipate și că partidul Maiei Sandu, în special, își dorește scrutin anticipat. De asemenea, alegeri anticipate și-ar dori Partidul Șor, nu însă și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, care potrivit lui Dodon, ar putea obține mai puține mandate decât deține în prezent.

Despre situația privind Aeroportul Internațional Chișinău

Președintele Igor Dodon susține că retragerea lui Nathaniel Rothschild din afacerea Aeroportului Chișinău nu este decât o manevră de fațadă, iar instituția ar fi controlată, în continuare, de către Ilan Șor. Potrivit șefului statului, la baza deciziei ar fi inițiativa guvernului de a mai construi un aeroport și de a elimina, astfel, monopolul din această sferă.

„Când Rothschild a înțeles că e bâja, i-a spus lui Șor să îl ia înapoi. Și ei au anulat tranzacția cu Rothschild și aeroportul a revenit la Șor. Da ca să facă oleacă de scandal, au zis: hai să spunem că au venit rușii. Și aici e jocul comun al unor deputați din PD, împreună cu Maia Sandu. Tot atacul mediatic care a fost săptămâna trecută, asta a fost, un joc împotriva mea. Dar toți știu că ruși acolo nu sunt, este Șor”, a menționat Dodon.

Despre Vladimir Plahotniuc

De asemenea, Dodon a declarat că este gata oricând să retragă lui Vladimir Plahotniuc Ordinul Republicii, oferit de către Nicolae Timofti.

„Eu sunt pentru retragere, dar orice ordin poate fi retras în câteva situaţii: să fie retras la iniţiativa celor care au propus, adică PDM, când persoana respectivă este condamnată prin decizia finală a instanţei de judecată sau când el singur se dezice. Altă cale legală nu este. Dacă PD vine cu propunerea de retragere a ordinului, eu imediat semnez. Poate să fie decizia finală a judecăţii de condamnare. Imediat ce apare cadrul legal eu semnez decretul”, spune Dodon.

În ceea ce privește locul aflării lui Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon spune că ambasadorul SUA nu i-a confirmat oficial că acesta se află în SUA. Șeful statului a mai spus că deţine informaţii că se încearcă prelungirea vizei lui Vladimir Plahotniuc sau obținerea azilului politic în Statele Unite.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: