Când vine troleibuzul? Aplicația mobilă pentru transportul public din Chișinău este funcțională de astăzi
Full Article 2 minutes read

Când vine troleibuzul? Aplicația mobilă pentru transportul public din Chișinău este funcțională de astăzi

Primăria municipiului Chișinău a lansat o aplicație gratuită pentru locuitorii capitalei, care va informa în timp real despre timpii de sosire a transportului public în stațiile de așteptare. Aplicația nu este nouă, aceasta a fost implimentată acum doi ani în orașele Iași și Cluj Napoca din România. „Tranzy” este disponibilă atât pentru dispozitivele iOS, cât și pentru Android, începând cu 15 martie 2023. 

În prezent, sunt instalate trackere GPS în 374 de troleibuze (alte 26 vor fi instalate pe unitățile achiziționate pentru anul 2023) și pe 210 autobuze.

„Tranzy” este o platformă de mobilitate urbană. Ea prezintă o serie de instrumente, un ecosistem întreg de softuri pentru managementul flotei. Aplicația folosește pentru procese operaționale, care se întâmplă în fiecare zi în curtea Parcului Urban de Autobuze, în curtea Regiei de Transport Electric și pe infrastructura creată și susținută de Primărie.

Din punct de vedere operațional înseamnă operarea graficelor de transport, care se realizează zilnic.

Mai exact, aplicația „Tranzy” va informa în timp real despre timpii de sosire a vehiculelor în stație, va optimiza rutele și va permite oamenilor să-și planifice călătoriile cu transportul public.

„Este un proces întreg colosal și greoi de planificare și replanificare, incidente, mutări de vehicule, accidente. Cel mai important este să vă ofere un serviciu de calitate și să transparizeze cât mai mult acest proces”, a explicat partenerul român, care este responsabil de aplicație.

Există și o hartă live, care permite cetățenilor să vadă poziția fiecărui mijloc de transport.

Totodată, aplicația are și un buton care va permită să lăsați un feedback pozitiv sau o reclamație. „Tranzy” este într-o perioadă de testare și pe parcurs va suferi modificări.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a precizat că pe parcurs, municipalitatea va dezvolta o aplicație mai complexă, unde vor fi incluse toate serviciile SMART/digital, vizavi de mobilitatea urbană. „Vom avea mai multe opțiuni, de rând cu vizualizarea troleibuzelor și autobuzelor, vor fi parcările, inclusiv cele cu plată, iar cetățenii vor alege aplicațiile de care au nevoie în viața de zi cu zi”, a comunicat viceprimarul capitalei.

Când vine troleibuzul? Aplicația mobilă pentru transportul public din Chișinău este funcțională de astăzi

Când vine troleibuzul? Aplicația mobilă pentru transportul public din Chișinău este funcțională de astăzi Când vine troleibuzul? Aplicația mobilă pentru transportul public din Chișinău este funcțională de astăzi


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: