Libertatea Cuvântului (Cernăuți)

Căprioarele blocate la frontieră au fost lăsate să intre în Moldova: „Ucraina a eliberat alt certificat”

Cele zece căprioare din Ucraina care erau blocate la frontiera moldo-ucraineană, din cauza unor nereguli cu certificatul veterinar internațional, au fost lăsate să intre în Republica Moldova. Autoritățile din cele două țări au discutat, iar ulterior partea ucraineană a eliberat documentul necesar, care a permis ca căprioarele să poată trece granița. Informația a fost confirmată pentru NM de fondatoarea fermei Domami Maria Dolghii, care a adus animalele în țară. 

Cu puțin timp în urmă ne-au lăsat să trecem (frontiera – n. r.). Reprezentanții celor două țări s-au sunat, Ucraina a eliberat alt certificat. Ne-au lăsat să trecem împreună cu căprioarele”, a declarat Maria Dolghii pentru NM.

Precizăm că Maria Dolghii a relatat pe rețelele de socializare că, în seara de 22 aprilie, împreună cu 10 căprioare, a ajuns cu un microbuz la punctul de trecere a frontierei „Criva-Mămăliga”, pe sensul de intrare în Moldova, însă, animalele nu au fost lăsate să intre în țară. Potrivit ei, au trecut cu succes vama ucraineană și de toate etapele vămii moldovenești, cu excepția ultimului post al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care a avut întrebări cu privire la certificatul veterinar internațional eliberat de Ucraina. Antreprenoarea a relatat că ANSA a solicitat un certificat de alt tip, care nu mai este eliberat în Ucraina.

ANSA a confirmat pentru NM că antreprenoarea a prezentat un alt model de certificat, diferit de cel care a fost parafat în 2022 de Moldova și Ucraina pentru importul de animale. Reprezentanții instituției au declarat că femeia trebuie să obțină acest certificat, care ulterior va fi analizat de ANSA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: