Carburanții se scumpesc semnificativ. Benzina va costa cu 70 de bani mai mult
Full Article 2 minutes read

Carburanții se scumpesc semnificativ. Benzina va costa cu 70 de bani mai mult

Pe 4 ianuarie, carburanții se scumpesc considerabil. Un litru de benzină va costa cu 70 de bani mai mult, iar cel de motorină – cu 46 de bani. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard.

Dacă astăzi un litru de benzină poate fi cumpărat cu 22 de lei și 62 de bani, atunci pe 4 ianuarie acesta va costa 23,32 lei/litru. Se va scumpi cu 70 de bani.

Un litru de motorină de tip standard poate fi cumpărat pe 3 ianuarie cu 23 de lei și 18 bani, mâine acesta va costa 23,64 lei/litru. Se va scumpi cu 46 bani.

ANRE spune că creșterea prețurilor se explică în mare măsură datorită a doi factori obiectivi, pe lângă fluctuațiile cotațiilor internaționale.

„Pe de-o parte, pentru primul semestru al anului 2023 ANRE a majorat marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard cu 10%, de la 2,62 lei/litru la 2,91 lei/litru”, comunică Agenția.

„Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2023 s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova”, a adăugat ANRE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: