Carolina de Nord: Cel puţin 155 de morţi, după trecerea uraganului Helene

Operaţiunile de ajutorare au continuat marţi în sud-estul Statelor Unite, la câteva zile după trecerea uraganului Helene, care a făcut cel puţin 155 de morţi, în timp ce Joe Biden şi Kamala Harris vor efectua miercuri vizite separate în zonele sinistrate, informează AFP, preluată de G4Media.

Mai multe zone rămân inaccesibile rutier şi peste 1,4 milioane de locuinţe şi întreprinderi erau în continuare private de electricitate marţi seară la ora locală 19:30 (23:30 GMT), potrivit site-ului specializat poweroutage.us.

„Ştim că devastarea cauzată de uraganul Helene este dincolo de imaginabil”, a declarat marţi guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper.

Statul său, cel mai afectat de uragan, a anunţat marţi cel puţin 74 de morţi.

„Localităţi întregi au fost şterse de pe hartă”, a adăugat guvernatorul într-o conferinţă de presă, precizând că autorităţile se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească şi mai mult.

Liz Sherwood-Randall, consilier al preşedintelui Joe Biden pe teme de securitate internă, a afirmat luni că autorităţile americane nu mai au veşti de la alte 600 de persoane, adăugând că speră totuşi ca unele dintre acele persoane să fie încă în viaţă.

Preşedintele Joe Biden se va deplasa miercuri în Carolina de Nord, în timp ce vicepreşedinta Kamala Harris, candidata democrată la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, se va deplasa în Georgia, unde 25 de decese au fost raportate.

În Carolina de Sud, cel puţin 36 de decese au fost anunţate, în timp ce Florida a raportat 14 victime, Tennessee 4 şi Virginia 2, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza declaraţiilor făcute de autorităţile locale americane.

Echipele de salvare au continuat să caute supravieţuitori şi să aducă provizii pentru locuitorii afectaţi de catastrofa naturală, dintre care unii sunt încă izolaţi de restul lumii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mihai Popșoi / Facebook

Ministerul de Externe, prima reacție după expulzarea a 13 moldoveni din Polonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că a fost informat despre deportarea a 13 cetățeni moldoveni din Polonia. Instituția a precizat că oamenii au fost aduși cu un zbor charter.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat, că a fost informat de către Ambasada Republicii Moldova la Varșovia cu privire la organizarea de către autoritățile poloneze a unui zbor charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați ilegal pe teritoriul Poloniei.

Procedura are loc în baza mecanismelor internaționale de readmisie, iar autoritățile Republicii Moldova au oferit sprijinul necesar pentru autorizarea survolului și aterizării aeronavei pe Aeroportul Internațional Chișinău”, a menționat MAE.

Instituția a precizat că această acțiune nu este un caz izolat, iar o operațiune similară a avut loc și în luna aprilie 2025.

Ministerul va continua să colaboreze cu autoritățile poloneze pentru gestionarea acestor cazuri în conformitate cu normele internaționale”, a subliniat MAE.

Amintim că, pe 15 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Adam Szłapka, a anunțat că 13 moldoveni și 27 de georgieni au fost deportați forțat din Polonia, fiind considerați o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. El a precizat că măsura face parte dintr-o operațiune de returnare forțată a migranților.

La rândul său, Serviciul de Grăniceri din Polonia a menționat că persoanele vizate au încălcat legislația privind imigrația sau sunt suspectate de implicare în activități ilegale, precum trecerea frauduloasă a frontierei, conducerea sub influența alcoolului și alte infracțiuni.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: