Carp propune obligarea candidaților de a participa la dezbateri electorale: „Când dezbați cu animalele din jurul casei, astea deja nu sunt alegeri”
Full Article 3 minutes read

Carp propune obligarea candidaților de a participa la dezbateri electorale: „Când dezbați cu animalele din jurul casei, astea deja nu sunt alegeri”

Înaintarea tardivă a candidatului PAS la funcția de primar al Chișinăului și lipsa unor dezbateri autentice au influențat victoria lui Ion Ceban. O spune fostul candidat PAS la șefia capitalei, Lilian Carp, potrivit căruia Codul Electoral trebuie modificat astfel încât să fie introdusă obligativitatea ca toți candidații sau reprezentanții lor să participe la dezbateri electorale. În același context, președintele Platformei DA, Dinu Plângău, pune victoria lui Ion Ceban pe seama incapacității forțelor de dreapta de a identifica un candidat comun, scrie IPN.

Lilian Carp explică înfrângerea sa în fața contracandidatului Ion Ceban prin faptul că partidul de guvernare l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de primar prea târziu. Lilian Carp spune că n-a avut suficient timp pentru a-și transmite mesajele tuturor locuitorilor municipiului Chișinău. În plus, Carp spune că lipsa unor dezbateri electorale autentice au înclinat balanța în favoarea lui Ion Ceban.

„Noi când am început campania electorală Ivan Ceban avea aproape 65%, iar unele sondaje arătau chiar 68%, obiectivul nostru a fost să avem turul doi, iar în turul doi să dăm bătălia generală. Au fost mai mulți factori care au influențat acest rezultat, e vorba de înaintarea tardivă a candidatului, a fost o campanie destul de apatică. Dacă ar fi fost o dezbaterea reală, s-ar fi scos în evidență că activitatea Primăriei este una netransparentă, ar fi ieșit la iveală faptul că Primăria Chișinău a luat atât de multe credite pentru proiecte care nu merită, la procente foarte mari, aproape 23% de la băncile comerciale. N-au existat dezbateri reale. Cred că va trebui modificat Codul Electoral astfel încât să fie obligați candidații să meargă la dezbateri sau cel puțin, reprezentanții. Când dezbați cu animalele din jurul casei, astea deja nu sunt alegeri”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit datelor preliminare, candidatul Platformei DA, Victor Chironda, a obținut la alegerile din 5 noiembrie 3,82% din voturi. Președintele formațiunii, Dinu Plângău, spune că dispersarea forțelor de dreapta și incapacitatea de a identifica un candidat comun i-au asigurat lui Ion Ceban un nou mandat de primar.

„Ion Ceban nu a fost obstrucționat de nimeni, el a fost uitat în funcția de primar de Chișinău de către politicienii de la centru. (…) Din punctul meu de vedere, cei de pe dreapta urmau să înainteze un candidat unic, nu să se canibalizeze, ci să reflecte o opțiune mai largă pentru locuitorii municipiului Chișinău. Noi am avut foarte mulți candidați pe dreapta, care au rupt din voturi. Noi, cu candidatul nostru, Victor Chironda, am spus clar că oponentul nostru este Ion Ceban, noi am decis să nu atacăm pe nimeni de pe dreapta, însă au existat atacuri din partea celorlalți candidați și asta a creat repulsie cetățenilor”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Datele preliminare oferite de Comisia Electorală Centrală arată că Ion Ceban, candidatul Mișcării Alternativa Națională, a obținut 50,62% din voturi. Pe locul doi s-a plasat candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a obținut 28,23% din sufragii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: