Carp și Vartanean, replici aprinse pe tema Centrului de dezinformare: „Ați făcut parte din grupul celor care au inventat minciuna cu 30 mii de sirieni”
Full Article 6 minutes read

Carp și Vartanean, replici aprinse pe tema Centrului de dezinformare: „Ați făcut parte din grupul celor care au inventat minciuna cu 30 mii de sirieni”

Deputatul Gaik Vartanean a criticat, la ședința Parlamentului, proiectul de lege privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, declarând că acesta va fi folosit de autoritățile centrale drept „bâtă politică”. În replică, deputatul PAS Lilian Carp i-a spus că Centrul va avea rolul de a combate falsurile de genul celui despre „cei 30 000 de sirieni”, care ar fi fost lansat de unii membri ai PSRM, printre care și Vartanean, în timpul alegerilor prezidențiale din 2016.

În cadrul ședinței din 14 iulie, Parlamentul a examinat proiectul de lege care prevede crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, lansat de președinta Maia Sandu. În timpul dezbaterilor, deputatul neafiliat Gaik Vartanean a criticat inițiativa șefei statului.

Esența proiectului are două mesaje principale. Unu: toate structurile statului trebuie să vorbească la unison, chiar și cele locale și descentralizate. Practic, cineva crează o ideologie și cineva trebuie să o urmeze. Doi: Tot ceea ce nu se încadrează în prima este foarte probabil să se încadreze în termenul de dezinformare și este supus bastonului represiv la comanda acestui Consiliu – a se citi între paranteze: administrația prezidențială”, a spus acesta.

Totodată, deputatul a declarat că guvernarea ar avea deja la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a combate falsurile și dezinformarea. Acesta a spus că, în realitate, Centrul Patriot va fi folosit pe post de bâtă politică.

Spuneți că coordonați comunicarea între agențiile guvernamentale și public. Asta este bine, tragedia de la Aeroport a arătat că această coordonare lipsește. Chiar dacă partidul dvs. de guvernământ a centralizat message management box în telefoanele voastre, tot nu puteți conecta comunicarea statului cu societatea. (…) În legătură cu această întrebare, vor avea acces la acest Centru doar structurile de stat coordonate și controlate de PAS sau administrațiile locale controlate de opoziție vor putea, de asemenea, să primească informații din așa-numitul Centru Patriot? Răspunsul este evident. La fel cum este evident că autoritățile centrale dispun deja, fără această structură, de toate instrumentele pentru a combate dezinformarea, falsurile și calomniile. Dar este evident că se crează încă o bâtă de partid pentru a opri cumva scăderea raiting-ului autorităților înainte de cele trei runde ale celor mai importante alegeri”, a menționat el.

Ulterior, în cadrul unei luări de cuvânt, deputatul PAS Lilian Carp a comentat declarațiile lui Gaik Vartanean. Parlamentarul și-a început discursul prin denunțarea afirmațiilor că membrii PAS ar avea message management box în telefoanele lor.

„Uneori am impresia că mama mincinoșilor întotdeauna-i gravidă în țara asta. Pentru că ați început cu o minciună acuma două minute în urmă, că toată lumea are cumva message management box. Poftim telefonul meu acuma… luați-l, pentru că ați spus o minciună aici, acum. Poftim, eu n-am nici o problemă, eu n-am ce ascunde”, l-a îndemnat Carp pe Varteanean, însă acesta n-a verificat telefonul.

În continuare, deputatul PAS l-a acuzat pe Vartanean că în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, când încă făcea parte din Partidul Socialiștilor (PSRM), a figurat printre membrii formațiunii care au lansat zvonurile despre „cei 30 000 de sirieni”, iar acestea au condus ulterior la victoria lui Igor Dodon și înfrângerea Maiei Sandu în scrutinul electoral.

Umblați cu minciuni întotdeauna, iar minciuna costă. Eu vreau să vă spun dvs., când în 2016 au fost alegeri în Republica Moldova cu o minciună ați câștigat alegerile. Iar Republica Moldova din cauza minciunii celor 30 000 de sirieni, și ați făcut parte din grupul celor care ați inventat minciuna cu 30 000 de sirieni, care a influențat asupra rezultatelor electorale. Și mai departe ce a fost? 4 ani de zile a umblat băiatul ăsta cu kuloace. Schimba când încolo, când încoace. Clar că acuma s-au schimbat kulioacele”, a spus el.

În acest context, Lilian Carp a declarat că rolul Centrului este de a combate astfel de falsuri, care ulterior atrag după sine consecințe grave.

Noi dacă vrem să creăm o societate rezilientă și un stat puternic, nu trebuie să admitem ca în societatea noastră cineva să poată arunca cu minciuni și aceste miciuni să le poată multiplica prin diferite metode, prin diferite persoane, că eu am impresia că în Moldova dacă ar plăti impozite trollii, noi facem un buget de stat (…) Deci ca să închei, Centrul va avea ca obiectiv combaterea falsurilor. Iar pentru falsuri și minciuni trebuie să plătești, că în caz contrar politiic o să plătim de zece ori. De aceea v-am dat un exemplu care-l cunoaște toată lumea, precum sunt alegerile din 2016”, a spus deputatul.

***

De menționat că, ulterior, proiectul de lege privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost adoptat în primă lectură cu votul a 56 de deputați.

Centrul va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale. Instituția va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor.

Măsurile realizate de Centru, în raport cu alte autorități și mediul privat, vor avea caracter de recomandare. Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului normativ, dar și să sesizeze organele de drept în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de Președintele țării. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de Președintele Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, constituit din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: