Cartea Albă a justiției din Moldova. De ce în țara noastră lucrează un grup de experți în justiție
Full Article 6 minutes read

Cartea Albă a justiției din Moldova. De ce în țara noastră lucrează un grup de experți în justiție

Timp de aproape un an, în Moldova lucrează Grupul de Experți în domeniul Justiției. Aceștia au sarcina de a monitoriza și de a analiza toate evenimentele importante din țară, care ar putea avea vreo influență asupra situației din sistemul justiției. Este vorba despre proiecte de legi, decizii ale Guvernului, ale Curții Constituționale, numirea judecătorilor etc. Experții își prezintă concluziile în rapoartele Monitorului Justiției.

Grupul de Experți în domeniul Justiției a fost creat în luna iunie 2020, cu susținerea Fundației Soros Moldova. Din acesta fac parte Iulian Rusu, vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), avocata Veronica Mihailov-Moraru, fost secretar de stat la Ministerul Justiției, Svetlana Balmuș, fostă magistrată la Curtea de Apel și Tatiana Ceaglîc, expertă în domeniul justiției și al tehnologiilor informaționale.

Scopul proiectului este de a întruni experți influenți, specializați în diferite ramuri ale justiției, ca să monitorizeze și să analizeze evenimentele importante din domeniu. În acest sens, sunt analizate actele Guvernului și ale Parlamentului, dosarele penale de rezonanță, concursurile pentru funcții de judecători ai Curții Supreme de Justiție etc. La fiecare două luni, experții publică rapoartele „Monitorul Justiției” în care relatează despre evenimentele respective și despre modul în care acestea pot influența situația din sistemul justiției. În prezent, experții lucrează asupra celei de-a șasea ediții a „Monitorului Justiției”, care cuprinde perioada de la 1 februarie până la 31 martie.

Cartea Albă a justiției din Moldova. De ce în țara noastră lucrează un grup de experți în justiție

Iulian Rusu a comunicat că în vizorul experiților este activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a Consiliului Superior al Procurorilor, Curții Constituționale, Procuraturii Generale, Parlamentului, Guvernului și administrației prezidențiale. Potrivit afirmațiilor Veronicăi Mihailov-Moraru, experții acordă o atenție prioritară Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, experții monitorizează și evenimentele care au loc în societatea civilă.

„Noi relatăm [în rapoartele noastre] despre starea de lucruri din sistemul justiției, ne expunem ideile și sugestiile care ar putea îmbunătăți această situație”, a menționat Iulian Rusu. Potrivit afirmațiilor sale, primul lucru care ar trebui realizat în acest sens îl constituie amendamentele la Constituție, care vor permite consolidarea independenței judecătorilor. Se are în vedere numirea în funcție a judecătorilor pe un termen deplin, adică până la atingerea vârstei de 65 de ani, fără perioada de probă de cinci ani, ca în prezent, a precizat Rusu. De asemenea, el susține că este vorba despre amendamentele care prevăd excluderea din componența CSM a ministrului justiției, procurorului general, președintelui Curții Supreme de Justiție, iar Parlamentul va trebui să numească în mod repetat patru profesori de drept în componența CSM.

 

În afară de rapoartele planificate, experții mai difuzează spoturi explicative. Astfel, unul dintre acestea a fost dedicat proiectelor de legi pe care parlamentul le-a adoptat la ședința nocturnă din 3 decembrie 2020. „A fost o ediție specială. Noi ne-am expus opinia, pentru că trebuia să reacționăm urgent și clar în acest caz. Curtea Constituțională examinează până în prezent constituționalitatea acestor proiecte de legi”, a menționat Iulian Rusu. Ei au dedicat acestei examinări și o ediție separată a „Monitorului Justiției”.

Într-un alt spot, experții au vorbit despre particularitățile activității judecătorilor și despre ceea ce le influențează cariera. Veronica Mihailov-Moraru a precizat că spoturile sunt realizate pentru ca „publicului larg să i se explice cât mai clar și mai succint despre particularitățile activității judecătorilor”.

Experții efectuează o analiză separată și a anumitor proiecte de legi despre care au relatat în „Monitorul Justiției”. „Poate fi și un proiect de lege foarte bun, cu mai multe avantaje, dar poate fi și invers, un proiect care are nenumărate neajunsuri despre care ar trebui să i se comunice societății”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

Totodată, experții pregătesc „Amicus curiae” pentru Curtea Constituțională – niște concluzii scurte în care experții își prezintă opiniile despre anumite probleme. Ultima amicus curiae scrisă de experți pentru CC, viza decretul președintelui Maia Sandu cu privire la numirea candidatului la funcția de prim-ministru. Experții au menționat că, potrivit Constituției, președintele și parlamentul trebuie să numească un prim-ministru prin eforturi comune. Iulian Rusu a menționat că uneori, CC le solicită opinia, alteori experții le scriu din proprie inițiativă.

La 24 martie, experții au prezentat un aviz despre proiectul de lege al Ministerului Justiției care se referă la numirea judecătorilorde instrucțielă. Este vorba despre judecătorii care examinează demersurile cu privire la arestări, percheziții și rețineri. Experții au menționat că deși CC a declarat neconstituțională numirea judecătorilor fără acordul acestora în calitate de judecători de instrucție, proiectul de lege nu a eliminat definitiv acest risc.

În concluzie se menționează faptul că documentul permite președintelui instanței să ia asemenea decizii dacă nu există doritori pentru funcția de judecători de instrucție. În această situație, experții au sugerat limitarea la un an a termenului de numire a judecătorului fără consimțământul acestuia. Iar în ce privește judecătorii care acceptă această modificare a profilului de activitate, experții au propus ca aceștia să fie numiți pentru o perioadă de trei ani. De asemenea, ei au recomandat să fie stimulați judecătorii de instrucție, inclusiv prin salariu.

Cartea Albă a justiției din Moldova. De ce în țara noastră lucrează un grup de experți în justiție

Максим Андреев, NewsMaker

Grupul de Experți mai intenționează să lanseze „Cartea Albă a justiției moldovenești”. Potrivit afirmațiilor lui Iulian Rusu, în carte vor fi abordate nu numai problemele justiției, dar și căile de soluționare a acestora. Veronica Mihailov-Moraru a menționat că lucrările de editare a cărții urmează să fie finalizate în luna aprilie curent. Pentru ca viziunea asupra situației să fie mult mai largă, experții vor discuta despre aspectele problematice ale justiției cu reprezentanții diferitelor ramuri ale sistemului justiției și ale profesiilor conexe. La fel, experții vor analiza, cum are loc implementarea tehnologiilor digitale în sistemul justiției. 

Materialul de parteneriat a fost pregătit cu susținerea Fundației Soros

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: