Cartea Albă a justiției din Moldova. De ce în țara noastră lucrează un grup de experți în justiție

Timp de aproape un an, în Moldova lucrează Grupul de Experți în domeniul Justiției. Aceștia au sarcina de a monitoriza și de a analiza toate evenimentele importante din țară, care ar putea avea vreo influență asupra situației din sistemul justiției. Este vorba despre proiecte de legi, decizii ale Guvernului, ale Curții Constituționale, numirea judecătorilor etc. Experții își prezintă concluziile în rapoartele Monitorului Justiției.

Grupul de Experți în domeniul Justiției a fost creat în luna iunie 2020, cu susținerea Fundației Soros Moldova. Din acesta fac parte Iulian Rusu, vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), avocata Veronica Mihailov-Moraru, fost secretar de stat la Ministerul Justiției, Svetlana Balmuș, fostă magistrată la Curtea de Apel și Tatiana Ceaglîc, expertă în domeniul justiției și al tehnologiilor informaționale.

Scopul proiectului este de a întruni experți influenți, specializați în diferite ramuri ale justiției, ca să monitorizeze și să analizeze evenimentele importante din domeniu. În acest sens, sunt analizate actele Guvernului și ale Parlamentului, dosarele penale de rezonanță, concursurile pentru funcții de judecători ai Curții Supreme de Justiție etc. La fiecare două luni, experții publică rapoartele „Monitorul Justiției” în care relatează despre evenimentele respective și despre modul în care acestea pot influența situația din sistemul justiției. În prezent, experții lucrează asupra celei de-a șasea ediții a „Monitorului Justiției”, care cuprinde perioada de la 1 februarie până la 31 martie.

Iulian Rusu a comunicat că în vizorul experiților este activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a Consiliului Superior al Procurorilor, Curții Constituționale, Procuraturii Generale, Parlamentului, Guvernului și administrației prezidențiale. Potrivit afirmațiilor Veronicăi Mihailov-Moraru, experții acordă o atenție prioritară Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, experții monitorizează și evenimentele care au loc în societatea civilă.

„Noi relatăm [în rapoartele noastre] despre starea de lucruri din sistemul justiției, ne expunem ideile și sugestiile care ar putea îmbunătăți această situație”, a menționat Iulian Rusu. Potrivit afirmațiilor sale, primul lucru care ar trebui realizat în acest sens îl constituie amendamentele la Constituție, care vor permite consolidarea independenței judecătorilor. Se are în vedere numirea în funcție a judecătorilor pe un termen deplin, adică până la atingerea vârstei de 65 de ani, fără perioada de probă de cinci ani, ca în prezent, a precizat Rusu. De asemenea, el susține că este vorba despre amendamentele care prevăd excluderea din componența CSM a ministrului justiției, procurorului general, președintelui Curții Supreme de Justiție, iar Parlamentul va trebui să numească în mod repetat patru profesori de drept în componența CSM.

 

În afară de rapoartele planificate, experții mai difuzează spoturi explicative. Astfel, unul dintre acestea a fost dedicat proiectelor de legi pe care parlamentul le-a adoptat la ședința nocturnă din 3 decembrie 2020. „A fost o ediție specială. Noi ne-am expus opinia, pentru că trebuia să reacționăm urgent și clar în acest caz. Curtea Constituțională examinează până în prezent constituționalitatea acestor proiecte de legi”, a menționat Iulian Rusu. Ei au dedicat acestei examinări și o ediție separată a „Monitorului Justiției”.

Într-un alt spot, experții au vorbit despre particularitățile activității judecătorilor și despre ceea ce le influențează cariera. Veronica Mihailov-Moraru a precizat că spoturile sunt realizate pentru ca „publicului larg să i se explice cât mai clar și mai succint despre particularitățile activității judecătorilor”.

Experții efectuează o analiză separată și a anumitor proiecte de legi despre care au relatat în „Monitorul Justiției”. „Poate fi și un proiect de lege foarte bun, cu mai multe avantaje, dar poate fi și invers, un proiect care are nenumărate neajunsuri despre care ar trebui să i se comunice societății”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

Totodată, experții pregătesc „Amicus curiae” pentru Curtea Constituțională – niște concluzii scurte în care experții își prezintă opiniile despre anumite probleme. Ultima amicus curiae scrisă de experți pentru CC, viza decretul președintelui Maia Sandu cu privire la numirea candidatului la funcția de prim-ministru. Experții au menționat că, potrivit Constituției, președintele și parlamentul trebuie să numească un prim-ministru prin eforturi comune. Iulian Rusu a menționat că uneori, CC le solicită opinia, alteori experții le scriu din proprie inițiativă.

La 24 martie, experții au prezentat un aviz despre proiectul de lege al Ministerului Justiției care se referă la numirea judecătorilorde instrucțielă. Este vorba despre judecătorii care examinează demersurile cu privire la arestări, percheziții și rețineri. Experții au menționat că deși CC a declarat neconstituțională numirea judecătorilor fără acordul acestora în calitate de judecători de instrucție, proiectul de lege nu a eliminat definitiv acest risc.

În concluzie se menționează faptul că documentul permite președintelui instanței să ia asemenea decizii dacă nu există doritori pentru funcția de judecători de instrucție. În această situație, experții au sugerat limitarea la un an a termenului de numire a judecătorului fără consimțământul acestuia. Iar în ce privește judecătorii care acceptă această modificare a profilului de activitate, experții au propus ca aceștia să fie numiți pentru o perioadă de trei ani. De asemenea, ei au recomandat să fie stimulați judecătorii de instrucție, inclusiv prin salariu.

Максим Андреев, NewsMaker

Grupul de Experți mai intenționează să lanseze „Cartea Albă a justiției moldovenești”. Potrivit afirmațiilor lui Iulian Rusu, în carte vor fi abordate nu numai problemele justiției, dar și căile de soluționare a acestora. Veronica Mihailov-Moraru a menționat că lucrările de editare a cărții urmează să fie finalizate în luna aprilie curent. Pentru ca viziunea asupra situației să fie mult mai largă, experții vor discuta despre aspectele problematice ale justiției cu reprezentanții diferitelor ramuri ale sistemului justiției și ale profesiilor conexe. La fel, experții vor analiza, cum are loc implementarea tehnologiilor digitale în sistemul justiției. 

Materialul de parteneriat a fost pregătit cu susținerea Fundației Soros

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 2028, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

De la Aeroport spre centrul Chișinăului – cu trenul? Autoritățile planifică construcția unei linii feroviare de €8,5 mln

Aeroportul Internațional Chișinău va fi conectat cu centrul orașului printr-o linie de cale ferată. Despre acest proiect a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Vrem să conectăm calea ferată la aeroport și să punem în circulație trenuri care să transporte pasagerii de la aeroport în centrul Chișinăului și invers”, a declarat Bolea.

El a adăugat că din Chișinău există deja un segment feroviar în direcția Sîngera (aeroportul se află între Chișinău și Sîngera). „Am inclus deja acest proiect în planul de dezvoltare. Lucrăm acum la lansarea unei licitații pentru servicii de proiectare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 8,5 milioane de euro.

În prezent, de la Aeroportul Chișinău spre centrul orașului se poate ajunge doar cu troleibuzul sau cu taxiul.

(VIDEO) Reținerea lui Plahotniuc este PR?/ Sandu intervine în alegeri?/ Blocul de stânga, dirijat de Rusia?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Va fi condamnat Plahotniuc? Întrebarea care reaprinde Moldova
— Transportatorii au protestat în fața sediului UE din Chișinău
— Dodon: reținerea lui Plahotniuc – un exercițiu de PR al PAS, care n-are alte rezultate
— Grosu, despre blocul de stânga: sacoșa de bani și același stăpân
— CEC propune deschiderea mai multor secții de votare peste hotare
— Nereguli înainte de alegeri: primăria Chișinău șI Sandu, în raportul Promo-LEX
— Cod Galben de caniculă. Ce se întâmplă cu râurile?
— Șefa diplomației române, la Chișinău. Cu cine s-a întâlnit și ce au discutat
— Plahotniuc reținut în Grecia. Surse NM: și Țuțu a fost prins
— Dodon, Tarlev, Vlah și Voronin anunță crearea unui bloc politic de stânga
— De ce PAS nu face coaliție cu blocul „Împreună”: „E riscant”
— Grosu, despre decizia Olesei Stamate de a candida la alegeri
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: