Casa din Chișinău, construită pe acoperișul unui bloc locativ: ce spune Inspectoratul Supraveghere Tehnică, care a fost la fața locului FOTO
Full Article 3 minutes read

Casa din Chișinău, construită pe acoperișul unui bloc locativ: ce spune Inspectoratul Supraveghere Tehnică, care a fost la fața locului FOTO

Casa din Chișinău, aflată pe acoperișul unui bloc de locuit, a fost construită în 2008. Iar lucrările de construcție au fost recepționate în 2009. Proprietarul deține un proces verbal de recepție finală, care a fost semnat atunci de primarul general interimar al mun. Chișinău, inclusiv de pretorul sectorului Centru. Precizările au fost făcute de Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, care a adăugat că abia „în 2010 a fost aprobată Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție” astfel intervenția sa „este inoportună”. Instituția a numit declarațiile Preturii Centru „incorecte și nedocumentate”. Cea din urmă a spus că locuința a fost construită în 2016 și că autoritatea publică locală (APL) a sesizat Inspectoratul „având în vedere faptul că APL nu poate întocmi procese-verbale contravenționale” și că „examinarea cazului este de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției”. 

Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că „informațiile distribuite public de Pretura Centru referitor la construcția din strada Grenoble 159/7 sunt incorecte și nedocumentate”.

Inspectoratul a menționat că „s-a autosesizat în baza informațiilor apărute în spațiul public și a efectuat o vizită la fața locului”.

Reprezentanții instituției ar fi constat că „proprietarul deține Proces verbal de recepție înregistrat la Oficiul cadastral teritorial Chișinău din data de 8 aprilie 2009”.

Potrivit declarațiilor locatarilor și examinării documentelor prezentate, lucrările de construcție a mansardei au fost executate în anul 2008 și recepționate în anul 2009, în conformitate cu Procesul verbal de recepție finală nr. 332/2009 a „Imobilului după replanificări și construirea mansardei””, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Potrivit sursei, procesul verbal de recepție finală a fost semnat de membrii comisiei, în componența următoare: președintele comisiei-primarul general interimar al mun. Chișinău; vicepreședintele comisiei-șeful Direcția Autorizare și Disciplină în Construcții; directorul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Consiliului municipal Chișinău; pretorul sectorului Centru.

De asemenea, în Procesul verbal a fost expusă și concluzia Inspecției de Stat în Construcții din data 6 aprilie 2009. Procesul verbal de recepție este actul prin care comisia de recepţie declară că acceptă şi preia lucrarea definitivată de construcție şi instalaţiile aferente acesteia, cu sau fără rezerve şi că aceasta poate fi dată în folosință”, au precizat reprezentanții Inspectoratului.

Instituția a mai declarat că „în anul 2010 (ulterior edificării obiectului) a fost aprobată Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, iar intervenția Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică este inoportună, dat fiind faptul expirării termenului de prescripție”.

Menționăm, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o casă amplasată pe acoperișul unui bloc de apartamente din Chișinău. Într-o reacție, pe 26 aprilie, Pretura sectorului Centru al capitalei a declarat că locuința a fost construită în anul 2016 și că „autoritatea publică locală a sesizat despre construcția ilegală edificată pe acoperișul blocului de locuit din strada Grenoble nr. 159/7, încă în anul 2020, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții”. Pretura a mai spus că „având în vedere faptul că APL nu poate întocmi procese-verbale contravenționale pe art. 178, al. 4, pct. d) ‘construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor, transformarea acoperișurilor sau extinderea celor existente, care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative”, examinarea cazului este de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: