Ion Chicu
Максим Андреев, NewsMaker

„Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO până nu-i scoatem din voi”. Reacția lui Ion Chicu la declarațiile membrilor CSM

Prim-ministrul Ion Chicu a scris că orice ban plătit de Republica Moldova pentru deciziile ilegale ale judecătorilor se va face din contul acestora. Declarația premierului vine în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a comunicat că „răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc, pentru condamnările la CtEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători, contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale”.

„Mai marii pe mantiile negre, adică CSM-ul, afirmă că sistemul lor este învinuit de noi de corupție, pe nedrept. Ce frumos scris despre putere, drepturi și cât de independentă trebuie să fie puterea judecătorească. Nu văd, însă, capii sistemului să scrie ce au de gând să facă cu mizeriile, pentru crima cărora țara trebuie să plătească acum peste 70 milioane de lei”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

„Repet pentru judecătorii din CSM și toata gașca coruptă din justiție – orice ban plătit de Moldova pentru deciziile voastre ilegale va fi din contul vostru. Nu așteptați, independenților, că pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO până nu-i scoatem din voi”, a mai declarat Ion Chicu.

Menționăm că într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii se arată că „în ultima perioadă asistăm la o campanie de denigrare a sistemului judecătoresc de către unii reprezentanți ai autorităților publice de rang înalt cu referire la nivelul de corupţie în sistemul judecătoresc şi la veniturile, pensiile și salariile judecătorilor”.

De asemenea, CSM menționează cu referire la Consiliul Consultativ a Judecătorilor Europeni că „guvernul nu are competențe necesare pentru a evalua erorile judiciare, precum și, a constata existența unor asemenea erori”. În acest context, CSM „îndeamnă întreaga societate, inclusiv exponenții puterilor din stat, încetarea acțiunilor care denigrează imaginea justiţiei şi atentează la independeţa sistemului judecătoresc”.

Amintim că la ședința guvernului din 19 februarie, premierul Ion Chicu a solicitat Ministerul Justiției să pregătească o adresare Procuraturii Generale privind inițierea urmăririi penale în privința judecătorilor din cauza cărora Republica Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească foștilor acționari ai „Gemenii” despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei. Mai mult, acești bani vor fi achitați din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: