Guvernul va plăti 70 de milioane de lei în dosarul „Gemenii” din contul finanțării sistemului judecătoresc
Full Article 2 minutes read

Guvernul va plăti 70 de milioane de lei în dosarul „Gemenii” din contul finanțării sistemului judecătoresc

Premierul Ion Chicu a solicitat Ministerul Justiției să pregătească o adresare Procuraturii Generale privind inițierea urmăririi penale în privința judecătorilor din cauza cărora Republica Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească foștilor acționari ai „Gemenii” despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei. Mai mult, acești bani vor fi achitați din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc. Despre acest lucru a anunțat premierul Ion Chicu la ședința guvernului, astăzi, 19 februarie. 

„Guvernul Republicii Moldova trebuie să găsească 70 de milioane de lei din bugetul anului 2020 și să-i achite. Guvernul trebuie să meargă în parlament cu rectificarea bugetului, să taie cheltuielile prioritare, cum ar putea fi alimentația copiilor, salariile pedagogilor pentru a plăti pentru ilegalitatea unor judecători. Noi nu putem să nu plătim pe deciziile Curții, dar să nu vă așteptați că vom tăia din ceea ce se cuvine copiilor sau din bugetul pentru apeducte sau drumuri”, a declarat Ion Chicu.

„Domnule Pușcuța, vă rog să veniți cu proiect de rectificare a bugetului, reducând finanțarea pentru sistemul judecătoresc în anul 2020 cu 70 de milioane de lei. Din altă parte bani pentru deciziile ilegale ale judecătorilor nu vom aloca”, a mai spus premierul Chicu.

De asemenea, acesta a solicitat ministrului Justiției să pregătească o adresare Procuraturii Generale privind inițierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderii cauzelor la CtEDO.

Menționăm că Republica Moldova a fost condamnată de către magistrații de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul „Gemenii”. Astfel, statul urmează să achite reclamanţilor în cazul Ojog şi alţii c. Moldovei un prejudiciu de 1,5 milioane de euro şi 5000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, dar şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: