Nemerenco a explicat de ce lucrătorii medicali nevaccinați vor fi privați de indemnizații, în caz de infectare (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Nemerenco a explicat de ce lucrătorii medicali nevaccinați vor fi privați de indemnizații, în caz de infectare (VIDEO)

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a explicat din ce motiv angajații din sistemul medical, care nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului, vor fi privați de indemnizația de 16 mii de lei, în cazul în care se infectează cu COVID-19. În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, din 13 octombrie, oficialul a subliniat că, din câte cunoaște, nu există medici neimunizați. În ceea ce privește alte categorii de personal din domeniu, nedorința de a fi imunizați reprezintă „un moft”, a menționat aceasta. Proiectul de lege mai prevede că, în caz de deces al lucrătorului medical nevaccinat, moștenitorul va fi privat de plata unică în mărime de 100 de mii de lei. Mai mult, pentru a beneficia de bani, și beneficiarul trebuie să fie imunizat.

Ala Nemerenco a menționat că angajații nevaccinați împotriva coronavirusului de tip nou nu pot fi acceptați să lucreze „în prima linie”.

„Nu cred că sunt medici nevaccinați. Mă refer aici mai mult la alt personal. Să le păstrăm moftul de a nu fi vaccinați, de a lucra în secții Covid și de a-i mai plăti din banii tuturor contribuabililor o indemnizație de îmbolnăvire? Mi se pare că noi chiar am întârziat puțin. Din momentul în care le cerem pedagogilor să vină într-un colectiv de copii prezentând un certificat Covid, trebuie să avem curajul să o spunem și altor categorii. Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, din lucrătorii medicali, pune semne de întrebare câtă medicină cunosc ei”, a răspuns ministrul Sănătății.

Cabinetul de miniștri urmează să aprobe, în ședința din 13 octombrie, proiectul de lege prin care angajații din sistemul medical, nevaccinați împotriva COVID-19, care contractează virusul la serviciu, vor fi privați de dreptul de a beneficia de indemnizația în mărime de 16 mii de lei, acordată de Guvern. De asemenea, în caz de deces din cauza infecției, indemnizația de 100 de mii de lei nu va mai fi acordată. Documentul mai prevede și că persoana care ar urma să ridice indemnizația trebuie să fie vaccinată.

„Odată ce a fost asigurat și în continuare se asigură accesul universal la vaccin pentru toți angajații sistemului de sănătate, lucrătorii medicali care evită sau refuză administrarea vaccinului nu se vor mai încadra în categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire”, se arată în document.

Pe 2 martie, în țara noastră a demarat campania de imunizare împotriva COVID-19, iar lucrătorii medicali au constituit grupul țintă prioritar pentru vaccinare. Deputatul PAS Adrian Belîi, care a condus până să intre în politică secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Chișinău, a declarat recent în cadrul unui interviu că rata de vaccinare în rândul medicilor din Moldova constituie 97-98%.

Pe 2 septembrie, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că, datorită ratei înalte de imunizare în rândul lucrătorilor medicali, în ultimele 3-4 luni, nu a fost înregistrat niciun deces și nicio formă gravă de boală printre aceștia.

La nivel național, numărul persoanelor vaccinate cu schema completă constituie 816 mii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: