Andrei Mardari / NewsMaker

Nemerenco a explicat de ce lucrătorii medicali nevaccinați vor fi privați de indemnizații, în caz de infectare (VIDEO)

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a explicat din ce motiv angajații din sistemul medical, care nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului, vor fi privați de indemnizația de 16 mii de lei, în cazul în care se infectează cu COVID-19. În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, din 13 octombrie, oficialul a subliniat că, din câte cunoaște, nu există medici neimunizați. În ceea ce privește alte categorii de personal din domeniu, nedorința de a fi imunizați reprezintă „un moft”, a menționat aceasta. Proiectul de lege mai prevede că, în caz de deces al lucrătorului medical nevaccinat, moștenitorul va fi privat de plata unică în mărime de 100 de mii de lei. Mai mult, pentru a beneficia de bani, și beneficiarul trebuie să fie imunizat.

Ala Nemerenco a menționat că angajații nevaccinați împotriva coronavirusului de tip nou nu pot fi acceptați să lucreze „în prima linie”.

„Nu cred că sunt medici nevaccinați. Mă refer aici mai mult la alt personal. Să le păstrăm moftul de a nu fi vaccinați, de a lucra în secții Covid și de a-i mai plăti din banii tuturor contribuabililor o indemnizație de îmbolnăvire? Mi se pare că noi chiar am întârziat puțin. Din momentul în care le cerem pedagogilor să vină într-un colectiv de copii prezentând un certificat Covid, trebuie să avem curajul să o spunem și altor categorii. Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, din lucrătorii medicali, pune semne de întrebare câtă medicină cunosc ei”, a răspuns ministrul Sănătății.

Cabinetul de miniștri urmează să aprobe, în ședința din 13 octombrie, proiectul de lege prin care angajații din sistemul medical, nevaccinați împotriva COVID-19, care contractează virusul la serviciu, vor fi privați de dreptul de a beneficia de indemnizația în mărime de 16 mii de lei, acordată de Guvern. De asemenea, în caz de deces din cauza infecției, indemnizația de 100 de mii de lei nu va mai fi acordată. Documentul mai prevede și că persoana care ar urma să ridice indemnizația trebuie să fie vaccinată.

„Odată ce a fost asigurat și în continuare se asigură accesul universal la vaccin pentru toți angajații sistemului de sănătate, lucrătorii medicali care evită sau refuză administrarea vaccinului nu se vor mai încadra în categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire”, se arată în document.

Pe 2 martie, în țara noastră a demarat campania de imunizare împotriva COVID-19, iar lucrătorii medicali au constituit grupul țintă prioritar pentru vaccinare. Deputatul PAS Adrian Belîi, care a condus până să intre în politică secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Chișinău, a declarat recent în cadrul unui interviu că rata de vaccinare în rândul medicilor din Moldova constituie 97-98%.

Pe 2 septembrie, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că, datorită ratei înalte de imunizare în rândul lucrătorilor medicali, în ultimele 3-4 luni, nu a fost înregistrat niciun deces și nicio formă gravă de boală printre aceștia.

La nivel național, numărul persoanelor vaccinate cu schema completă constituie 816 mii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: