Negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului 2027 sau cel târziu – prima jumătate a anului 2028. Precizările au fost făcute de viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov. Oficialul a menționat că este important să diferențiem data încheierii negocierilor și data aderării propriu-zise. „Respectiv, dacă ne propunem să aderăm în 2030, noi ar trebui să finalizăm negocierile la sfârșitul anului 2027, începutul anului 2028”, a adăugat Gherasimov, menționând că „este cu adevărat o perioadă destul de lungă pentru că este un proces mai mult tehnic”.
Pe 22 iulie, Gherasimov a spus la Teleradio Moldova că acum țara noastră este la etapa screening-ului bilateral. „Pe parcursul următorului an urmează să explicăm experților din Comisia Europeană care este legislația noastră națională, cum diferă aceasta de legislația europeană și cum intenționăm să adoptăm aceleași reguli de care se ghidează oricare stat membru al Uniunii Europene astăzi”, a explicat Gherasimov.
Întrebată când încep negocierile propriu-zise pe capitolele de aderare, Gherasimov a răspuns: „Imediat după ce finalizăm etapa de screening”. Totodată, Gherasimov a spus că negocierile de aderare pot avea loc concomitent cu etapa screening-ului bilateral. „Este important doar să finalizăm screening-ul doar pentru un grup de capitole”, a precizat ea.
La întrebarea „câți ani i-ar trebui Republicii Moldova pentru a negocia toate capitolele și a ajunge la acel tratat de aderare care trebuie să fie aprobat de cele 27 de state membre”, Gherasimov a răspuns: „Eu cred că noi trebuie să lucrăm asupra acelui scop național pe care l-a vociferat doamna președintă Maia Sandu, să fim pregătiți pe intern pentru a adera la Uniunea Europeană în 2030. Asta ar însemna la modul practic că negocierile trebuie să fie finalizate până la sfârșitul anului 2027 sau cel târziu – prima jumătate a anului 2028”.
Potrivit oficialului, este foarte important să diferențiem data încheierii negocierilor și data aderării propriu-zise. „Între data încheierii negocierilor și momentul propriu-zis al aderării, această diferență poate dura între un an jumătate și doi, pentru că aceasta este perioada în care statele membre trebuie să ratifice acel tratat de aderare între UE și Republica Moldova. Respectiv, dacă ne propunem să aderăm în 2030, noi ar trebui să finalizăm negocierile la sfârșitul anului 2027, începutul anului 2028”, a adăugat Gherasimov, menționând că „este cu adevărat o perioadă destul de lungă pentru că este un proces mai mult tehnic”.
***
Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. Pe 25 iunie, la Luxemburg, a avut loc prima conferință interguvernamentală Moldova-UE, care a marcat startul negocierilor de aderare la UE. În timpul evenimentului, premierul Dorin Recean a prezentat poziția de negociere din partea țării noastre. Documentul prevede, printre altele, că țara noastră își propune să adere la UE până în 2030, dar și faptul că ar putea solicita perioade de tranziție pentru sectoarele agricol și mediul înconjurător. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!