Câți cetățeni ai Federației Ruse au intrat în Moldova în ultimele 7 zile
Full Article 3 minutes read

Câți cetățeni ai Federației Ruse au intrat în Moldova în ultimele 7 zile

Reprezentanții Poliției de Frontieră declară că cetățenii Republicii Moldova traversează cel mai des frontiera de stat. Cu privire la traversarea frontierei de către cetățenii Federației Ruse se menționează că în ultimele șapte zile, peste 2 600 de ruși au traversat frontiera, dintre care mai mult de 1300 au intrat în țara noastră. 

Poliția de Frontieră a prezentat pe 28 septembrie curent un top cinci al călătorilor, cu privire la cetățenia acestora, care au traversat cel mai des frontiera de stat.

Primii în top sunt cetățenii Republicii Moldova – 159 792 traversări, dintre care 79 696 pe intrare în RM. Pe al doilea loc se află cetățenii Ucrainei – 96 112 traversări, dintre care 48 279 pe sensul de intrare în R.Moldova.

Al treilea loc îl ocupă cetățenii României – 92 010 traversări, dintre care 44 289 pe intrare în RM. Pe a patra poziție se află cetățenii Israelului – 13 273 traversări, dintre care 6 493 pe sensul de intrare în R. Moldova.

Cetățenii Federației Ruse se află pe locul cinci în topul prezentat de polițiștii de frontieră. Astfel, în ultimele șapte zile s-au înregistrat 2 676 traversări a cetățenilor Federației Ruse, dintre care 1 360 pe sensul de intrare în R. Moldova.

Anul trecut, an pandemic, cu restricții de circulație, numărul de treceri ale frontierei de stat a cetățenilor ruși a constituit 8 754 traversări, dintre care 3 825 au intrat în Republica Moldova.

Polițiștii de Frontieră amintesc despre faptul că după data de 24 februarie 2022, odată cu instituirea situației de urgență legată de război în imediata apropiere de frontiera de stat a Republicii Moldova, la intrarea în țară toți cetățenii străini trec un control special, în contextul excluderii riscurilor de securitate.

Menționăm că numărul rușilor care intră în Uniunea Europeană a crescut semnificativ în urma mobilizării parțiale decretate de Vladimir Putin, iar trecerile ilegale de frontieră sunt așteptate să se înmulțească și ele dacă Rusia va închide granițele pentru bărbații care pot fi mobilizați, a anunțat Frontex, agenția de frontieră a Uniunii Europene.

Potrivit publicației „Novaya Gazeta. Europe”, la Kremlin se vehiculează cifre care depășesc 260.000 de bărbați care au părărsit Rusia în doar câteva zile după decretul de mobilizare.

„În ultima săptămână, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, cu peste 30% mai mult decât în săptămâna precedentă. Cei mai mulți au sosit în Finlanda și Estonia”, a anunțat agenția Frontex, cu referire la săptămâna 19 – 25 septembrie, potrivit Reuters.

***

Amintim că Vladimir Putin a decretat la 21 septembrie mobilizare parțială în Rusia, în contextul războiului dus în Ucraina. Potrivit oficialilor ruși, peste 300 de mii de cetățeni ai Rusiei urmează a fi chemați la arme pentru a lupta în Ucraina.

Pe 26 septembrie curent, publicația rusă independentă The Bell cu referire la surse scria că la punctele de trecere a frontierei din aeroporturile din Rusia, inclusiv la Moscova, au ajuns listele cu persoanele care urmează a fi mobilizate. Astfel, unor bărbați li s-a interzis deja ieșirea din Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: