Câți moldoveni suferă de boli netransmisibile? Ministerul Sănătății anunță inițierea unui studiu național
Full Article 2 minutes read

Câți moldoveni suferă de boli netransmisibile? Ministerul Sănătății anunță inițierea unui studiu național

În Republica Moldova va fi inițiat cel de-al doilea Studiu Național privind Factorii de Risc pentru Bolile Netransmisibile (STEPS). Proiectul va demara începând cu 22 august. În acest context, a fost demarat atelierul de instruire pentru colectarea datelor de teren în cadrul studiului, a anunțat Ministerul Sănătății pe 18 august.

Studiul STEPS este o iniţiativă globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un instrument de cercetare foarte important în domeniul bolilor netransmisibile. Acesta a fost elaborat cu scopul de a ajuta ţările să evalueze răspândirea factorilor de risc, precum fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, hipertensiunea arterială, într-un mod standardizat. La fel, presupune elaborarea politicilor şi strategiilor bazate pe dovezi în domeniul prevenirii bolilor netransmisibile.

Bolile netransmisibile sunt printre cauzele principale ale deceselor la nivel internațional și local.

Potrivit primului studiu STEPS, realizat în 2013, șase din zece decese la nivel global şi opt din zece decese în regiunea europeană sunt cauzate de acest tip de maladii. La fel, datele au arătat că mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova suferea de boli netransmisibile, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice, boli digestive și diabet. Mai mult, fiecare a treia persoană (30,3%) avea trei sau mai mulți factori de risc pentru aceste boli, iar acest lucru crește proporțional odată cu înaintarea în vârstă.

Doar 8% din participanții la studiu nu au avut niciunul dintre cei cinci factori de risc pentru bolile netransmisibile.

Menționăm că obiectivul primar al studiului STEPS, inițiat în Republica Moldova, este evaluarea situaţiei de bază privind factorii de risc principali pentru bolile netransmisibile, atât comportamentali, cât şi metabolici/ fiziologici, şi informarea tuturor părților interesate și implicate despre situaţia curentă. Datele din cel de-al doilea studiu vor deveni un element de bază pentru elaborarea politicilor din domeniu și analizarea eficacității intervenţiilor dedicate reducerii poverii bolilor netransmisibile şi factorilor de risc.

Studiul STEPS 2021 se va desfășura sub egida Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Datele vor fi colectate de Asociația Igieniștilor din Republica Moldova și vor fi analizate de o echipă mixtă de experți naționali și internaționali.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: