nordnews.md

Cazul „Attico”. Poliția a inițiat un dosar penal pentru privațiune ilegală de libertate și a împărțit 8 amenzi

Marin Garaz, șeful interimar al Direcției poliție a mun. Chișinău, a declarat că au fost amendate 8 dintre cele 135 de persoane care se aflau în localul „Attico” din sectorul Ciocana al capitalei. Totodată, a fost pornit un dosar penal pentru privațiune de libertate. Totuși, oamenii legii susțin că printre petrecăreți nu se afla niciun angajat din sfera publică, inclusiv judecători sau procurori.

„Din lista celor 135 de persoane identificate, în cazul mai multor dintre ele s-a constatat încălcarea măsurilor de sănătate publică. Până în prezent au fost identificate și documentate 8 persoane față de care s-a mers cu amenzi contravenționale. În privința persoanelor juridice a acestui local au fost pornite două proceduri contravenționale. Totodată, vă aduc la cunoștință că a fost pornit dosar penal pentru privațiune ilegală de libertate”, a declarat șeful interimar al poliției capitalei.

Cele 8 persoane nu aveau certificate de vaccinare.

Din persoanele care până acum au fost identificate procurori, judecători sau alte organe, instituții ale statului nu au fost stabilite”, a punctat Garaz.

Săptămâna trecută, în mun. Chișinău au fost documentate șase instituții de agrement, care au încălcat normele legale și au activat după ora 22:00. Activitatea lor a fost sistată. În privința agenților economici a fost inițiată procedura contravențională. În total, pe parcursul săptămînii trecute, în mun. Chișinău, au fost antrenați 163 de angajați ai poliției pentru verificarea respectării măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei. 273 de unități comerciale au fost verificate, fiind întocmite 38 de procese contravenționale.

Amenda pentru nerespectarea normelor sanitar-epidemiologice este de la 2 mii la 5 mii de lei pentru persoane fizice și de la 10 mii la 35 de mii pentru persoanele juridice.

Amintim că proprietarii unui club de noapte din Chișinău „au ținut ostatici” peste 100 de vizitatori ai localului mai bine de trei ore. Totul s-a întâmplat în noaptea spre 30 ianuarie, când polițiștii au venit să verifice localul dacă respectă măsurile antiepidemice. De frica unei amenzi, patronul a încuiat vizitatorii înăuntru.

În presă s-a vehiculat că acolo s-ar fi aflat procurori, judecători și angajați ai CNA. Procuratura Generală și CNA a negat informația.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: