Cazul Gorgan, investigat de procurori: pretinsele acțiuni subversive formează obiectul unei cauze penale
Full Article 4 minutes read

Cazul Gorgan, investigat de procurori: pretinsele acțiuni subversive formează obiectul unei cauze penale

Pretinsele acțiuni subversive ale ex-comandantului Armatei Naționale Igor Gorgan, manifestate prin transmiterea unui stat străin a unor date referitoare la sistemul național de apărare, formează obiectul unei cauze penale. Precizarea a fost făcută, pe 13 iunie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Procurorii au declarat că, la moment, investigațiile sunt în desfășurare pentru a identifica toate persoanele implicate și pentru a aprecia impactul acestora asupra intereselor Republicii Moldova. 

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a declarat, pe 13 iunie, că „orice acțiuni săvârșite contra intereselor Republicii Moldova, în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale și securității de stat sunt investigate minuțios și complex de către procurori”. Instituția a spus că procurorii aplică „metode tactice orientate spre cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă a circumstanțelor cauzei și pentru stabilirea adevărului”.

„Fapta cu privire la pretinsele acțiuni subversive, manifestate prin transmiterea unui stat străin și reprezentanților acestuia a unor date referitoare la sistemul național de apărare, formează obiectul unei cauze penale. La moment investigațiile sunt în desfășurare întru identificarea tuturor persoanelor implicate în săvârșirea faptei infracționale, cu stabilirea caracterului și conținutului informației pretins transmise, cât și aprecierea impactului acestora asupra intereselor Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.

***

Pe 5 iunie, portalul The Insider a publicat o investigație despre fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, ex-comandantul Igor Gorgan. Potrivit investigației, care se bazează pe mesaje de pe contul de Telegram al lui Gorgan, la care a obținut acces portalul, fostul comandat al Armatei Naționale îi raporta regulat „curatorului” său din GRU, colonelul Alexei Makarov, inclusiv despre situația din țara noastră. Gorgan l-ar fi informat și ce arme cumpără Kievul de la țările vecine, inclusiv din Moldova, dar și despre discursurile publice ale președintelui Maia Sandu, „dovadă sunt zeci de link-uri transmise curatorului”. În reacție, Președinția de la Chișinău a anunțat că distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 și 2015, dar și gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituția prezidențială a menționat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”. Detalii AICI.

NewsMaker l-a contactat pe Igor Gorgan pentru o reacție, însă acesta nu a răspuns la apelurile telefonice.

Tot pe 5 iunie, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat pentru NewsMaker veridicitatea informațiilor prezentate de portalul The Insider. Instituția a declarat că, din informațiile pe care le deține, se înregistrează „un nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență”. Detalii AICI.

Iar Ministerul Apărării a declarat că „toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate” de specialiștii instituției în cooperare cu alte instituții ale statului. „Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național”, au comunicat reprezentanții Ministerului. Detalii AICI.

Ulterior, reprezentanta UNHCR Moldova Monica Vazquez a declarat pentru TVR Moldova că Igor Gorgan, care în prezent este șef al securității Oficiului Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) din Moldova, a fost suspendat din funcție. Înainte de aceasta, Oficiul ar fi inițiat o anchetă internă pe marginea informațiilor despre colaborarea lui Gorgan cu serviciul de informații militare al Federației Ruse, GRU. Detalii AICI.

Pe 11 iunie, ex-comandantului Armatei Naționale i-au fost retrase cele două distincții de stat conferite în trecut. Un decret care prevede acest lucru a fost semnat de președinta țării, Maia Sandu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: