Igor Gorgan, suspectat de colaborare cu Rusia, rămâne fără distincțiile de stat. Decretul, semnat de Maia Sandu
Full Article 2 minutes read

Igor Gorgan, suspectat de colaborare cu Rusia, rămâne fără distincțiile de stat. Decretul, semnat de Maia Sandu

Ex-comandantului Armatei Naționale, Igor Gorgan, care este suspectat de colaborare cu serviciul de informații militare al Rusiei, GRU, i-au fost retrase cele două distincții de stat conferite în trecut. Un decret care prevede acest lucru a fost semnat pe 11 iunie de președinta țării, Maia Sandu. 

Potrivit decretului prezidențial, lui Gorgan i-a fost retrasă medalia „Meritul Militar”, conferită pe 14 iulie 2016, și ordinul „Credință Patriei”, clasa III – conferit pe 1 septembrie 2015.

Documentul intră în vigoare la data semnării, adică pe 11 iunie.

Decretul poate fi contestat în termen de 30 de zile la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Precizăm că, pe 5 iunie, portalul The Insider a publicat o investigație despre fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, ex-comandantul Igor Gorgan. Potrivit investigației, care se bazează pe mesaje de pe contul de Telegram al lui Gorgan, la care a obținut acces portalul, fostul comandat al Armatei Naționale îi raporta regulat „curatorului” său din GRU, colonelul Alexei Makarov, inclusiv despre situația din țara noastră. Gorgan l-ar fi informat și ce arme cumpără Kievul de la țările vecine, inclusiv din Moldova, dar și despre discursurile publice ale președintelui Maia Sandu, „dovadă sunt zeci de link-uri transmise curatorului”. În reacție, Președinția de la Chișinău a anunțat că distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 și 2015, dar și gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituția prezidențială a menționat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”. NewsMaker l-a contactat pe Igor Gorgan pentru o reacție, însă acesta nu a răspuns la apelurile telefonice.

Într-o reacție pentru NM, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat veridicitatea informațiilor expuse în investigația jurnalistică. SIS a declarat că ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: