CC a decis: Salariul minim pe țară de 1 000 de lei lunar – neconstituțional
Full Article 2 minutes read

CC a decis: Salariul minim pe țară de 1 000 de lei lunar – neconstituțional

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional salariul minim pe țară în cuantum de 1000 de lei stabilit încă în 2014 și care nu a fost revizuit toți acești ani. Potrivit autorului sesizării, deputatul PAS, Dan Perciun, Curtea a acceptat că marja de discreție a Guvernului și Parlamentului la stabilirea salariului minim nu este absolută.

„Salariul minim nu poate fi mai mic decât minimul de existență. Situațiile care au existat până în 2022 când unii bugetari aveau salarii de 2000, 2200 de lei – mai mici decât minimul de existență nu se vor mai putea repeta”, a spus Perciun.

De asemenea, Curtea a stabilit că mecanismul de stabilire al salariului minim trebuie să ia în considerare nu doar supraviețuirea persoanei – dar și asigurarea dreptului la demnitatea umană a acesteia.

„Concluziile Curții reprezintă o revizuire a jurisprudenței de până acum care stabilea marja absolut discreționară a Guvernului în stabilirea acestui indicator – pornind strict de la posibilitățile economice”, a menționat deputatul.

Curtea a stabilit că efectele prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 august 2022. În cazul în care Guvernul nu va stabili cuantumul salariului minim pe ţară în conformitate cu raționamentele expuse în prezenta hotărâre până la data de 1 august 2022, cuantumul salariului minim în întreaga țară va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: