CC a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru
Full Article 2 minutes read

CC a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru

Curtea Constituțională respinge cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Sesizarea a fost depusă de către deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki. Aceștia au mai cerut conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea Nataliei Gavrilița. 

„Examinând solicitarea de suspendare, Curtea reține că autorii ei nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării Decretului nr. 32-IX din 11 februarie 2021. Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător, nu prin simpla enumerare a unor valori fundamentale. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se arată în decizia CC.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Pe 23 februarie 2021 va avea loc ședința Curții în cadrul căreia va fi examinată sesizarea depusă de socialiști.

Într-o primă reacție pe Telegram, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat satisfăcut de decizia Curții, spunând că, de facto, decretul este blocat și că de decizia viitoare a Curții Constituționale depinde dacă R. Moldova se va transforma în republică prezidențială sau va rămâne parlamentară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: