Ce inovații îi așteaptă pe locuitorii Moldovei în anul 2020. Retrospectiva NM
Full Article 7 minutes read

Ce inovații îi așteaptă pe locuitorii Moldovei în anul 2020. Retrospectiva NM

În anul 2020, numeroase inovații îi așteaptă pe locuitorii Moldovei. Acestea vor afecta diferite categorii de cetățeni: pensionari, părinți cu copii mici, oameni de afaceri, conducători auto, pasageri, adolescenți problematici ș.a. NM relatează pe scurt despre aceste inovații.

Pentru pasageri

De la 1 ianuarie 2020, prețul pentru o călătorie în transportul interurban se va majora cel puțin cu 25%: de la 48 de bani până la 60 de bani pentru 1 km în cazul tarifului „standard” și până la 70 de bani în cazul tarifului „confort”. Deocamdată nu e clar care este diferența dintre aceste două tarife. Se știe doar că toate autobuzele și microbuzele de pe rutele interurbane trebuie să fie supuse atestării, după care autovehiculelor li se va atribui categoria de confort.

Pentru cei care obțin colete

De la începutul anului nou, cei care primesc colete din străinătate în valoare de peste 200 de euro vor trebui să plătească taxe și TVA.

Pentru victimele represiunilor politice

De la 1 ianuarie, victimele represiunilor politice din perioada 1917-1990 vor primi un supliment lunar de 500 de lei, indiferent de faptul dacă sunt de vârstă pensionară sau nu. În această categorie se încadrează 7343 de persoane din Moldova.

Pentru pensionari

De la 1 ianuarie, pensia minimă de vârstă constituie 1079,33 de lei. Mărimea îndemnizațiilor sociale pentru persoanele în etate, care nu au un stagiu minim de asigurare și care nu pot beneficia de pensie de vârstă, va crește de la 215 până la 431,73 de lei.

Cei care au o pensie mai mică de 2000 de lei, de la 1 ianuarie, vor putea primi un ajutor financiar unic în mărime de 700 de lei, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Începând cu anul 2020, pensiile vor fi indexate de două ori – la 1 aprilie și la 1 octombrie. Indexarea de la 1 aprilie se va face conform procedurii actuale pentru toți beneficiarii, în conformitate cu indicatorul mediu al prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Indexarea de la 1 octombrie va afecta în anul 2020 peste 400 de mii de cetățeni care au o pensie mai mică decât minimul de existență.

De la 1 ianuarie 2020, statul va garanta primirea pensiei timp de cel puțin cinci ani după atingerea vârstei de pensionare. Dacă persoana a decedat mai devreme decât după cinci ani de la ieșirea la pensie, până la finalul termenului de cinci ani, unul dintre soți va putea primi această pensie.

Pentru restauratori

Cota TVA pentru HoReCa va crește de la 10% până la 20%.

Pentru angajatori

Tichetele de masă vor fi impozitate prin contribuții la fondul social în mărime de 24%. Totodată, prețul tichetului va crește cu 10 lei – până la 55 de lei.

Pentru părinții cu copii mici

De la 1 ianuarie, îndemnizația unică la nașterea copilului va constitui 8299 de lei. Este cu 388 de lei mai mult decât anul trecut.

Totodată, de la 1 ianuarie, părinții vor putea opta pentru una dintre modalitățile de calculare a îndemnizației pentru îngrijirea copilului. De exemplu, la fel ca și până acum, să primească, până copilul atinge vârsta de trei ani, 30% din salariul mediu lunar pentru ultimele 12 luni de până la nașterea copilului sau la ieșirea în concediul de maternitate, dar nu mai puțin de 640 de lei. Sau să primească 60% din salariul mediu lunar până copilul împlindește un an, dar nu mai puțin de 1280 de lei lunar și 30% – de la un an până la 2 ani și 2 luni, dar nu mai puțin de 640 de lei. În acest caz, îndemnizația pentru copilul în vârstă de la 2 ani și 2 luni până la 3 ani nu va fi calculată.

Pentru bugetari

De la 1 ianuarie, rata de bază pentru calcularea salariului angajaților din sfera bugetară va fi de 1650 de lei. În anul 2019, aceasta era de 1500 de lei.

În același timp, pentru pedagogi și bugetarii din alte categorii (de la 1 până la 25), aceasta va fi mai mare – 1750 de lei (a fost 1600 de lei). Iar rata de bază pentru un judecător este de 2500 de lei.

Pentru deținătorii cardurilor bancare

De la 1 ianuarie, la achitarea cu cardul bancar pentru mărfuri și servicii în sumă de peste 30 de lei, veți putea câștiga de la 1000 până la 1500 de lei. Loteria financiară va fi organizată de Inspectoratul Fiscal. Aceasta se va desfășura în patru etape, vor mai fi două etape speciale suplimentare cu ocazia sărbătorilor pascale și a celor de iarnă.

Pentru adolescenții dificili

De la 1 ianuarie 2020, copiii care sunt prea mici pentru a putea fi trași la răspundere administrativă sau penală, vor fi sub un control „special”. La fel, ei vor putea fi transferați, temporar, în internate de tip familial, obișnuite sau internate specializate. Organele tutelare teritoriale și instanța de judecată vor decide ce vor face cu astfel de copii și pentru ce termen îi va fi aplicată pedeapsa.

Organele de tutelă vor coordona cu părinții tipul sancțiunii, iar dacă vor apărea divergențe, părinții vor putea contesta decizia lor în instanța de judecată.

Menționăm că în Moldova, copiii de până la 16 ani nu pot fi trași la răspundere penală. Dacă adolescentul a săvârșit o infracțiune deosebit de gravă (omor, viol), el poate fi tras la răspundere de la vârsta de 14 ani.

Pentru locuitorii din Transnistria

În anul nou, în Moldova, va începe să funcționeze un mecanism de recunoaștere a actelor eliberate locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului și la Bender. Este vorba despre adeverințele de naștere, de deces, de stabilire a paternității și de căsătorie. Cei de la Agenția Servicii Publice vor elibera echivalentele moldovenești ale acestor acte.

Până acum, locuitorii din Transnistria s-au confruntat cu dificultăți ce țin de întocmirea documentelor naționale și de înregistrarea actelor de stare civilă. Despre aceasta se spune și în raportul anual al Oficiului Avocatului Poporului.

Pentru amatorii auto

De la 1 ianuarie, se vor scumpi accizele de import pentru automobilele de lux care valorează mai mult de 600 de mii de lei (aproximativ 30 de mii de euro). Scumpirea accizelor depinde de valoarea autoturismului – cu cât e mai scump, cu atât accizul e mai mare.

La fel, se va scumpi cu 25% vămuirea automobilelor hybrid de tip clasic. Reducerea de 50% care a funcționat în anul 2019 a fost micșorată în jumătate. Iar hybrizii de tipul plug-in va putea fi vămuit cu o reducere de 50%.

Pentru jucătorii norocoși ai loteriei

De la 1 ianuarie 2020, câștigurile la diferite loterii mai mari de 240 de lei vor fi impozitate cu 12%. Reamintim că în această vară, parlamentul a anulat înlesnirile fiscale în domeniul jocurilor de noroc.

Pentru fumători

De la 1 ianuarie 2020, consumul de produse din tutun care nu ard, dar se încălzesc, va fi considerat fumat obișnuit și va fi interzis în toate locurile în care fumatul este limitat. Astfel, barurile, cluburile și restaurantele în care a fost instalat semnul IQOS Friendly vor trebui să le elimine. În caz contrar, aceste instituții riscă să fie amendate cu până la 15 mii de lei.

La fel, se interzice publicitatea în presă a produselor de tip IQOS și a stickerelor de pe ele, iar pe ambalajul stickerelor trebuie să fie indicat avertismentul cu privire la dauna fumatului. De asemenea, va crește accizul pentru ele, deci, ele se vor scumpi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: