Ce spune SIS despre atacul cibernetic asupra site-urilor din Moldova: Grupările hacktivism sunt uneori susținute de servicii speciale
Full Article 3 minutes read

Ce spune SIS despre atacul cibernetic asupra site-urilor din Moldova: Grupările hacktivism sunt uneori susținute de servicii speciale

Spațiul cibernetic din Moldova a fost supus în septembrie unor atacuri de tip DDoS. Cu toate acestea nicio instituție, precum și niciun portal de știri, nu a sesizat Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova despre spargerea resurselor sale web. În contextul geopolitic actual, multe țări devin ținte ale atacurilor de tip DDoS, iar atacatorii au ca scop să-și promoveze mesajul. De obicei, în spatele unor astfel de atacuri stau membrii grupărilor de hacktivism care, uneori, sunt susținute de servicii speciale. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de reprezentanții SIS. 

Pentru NM, SIS a declarat că „nu a fost sesizat de nicio instituție, precum și de niciun portal de știri privind compromiterea (spargerea) resurselor sale web”.

Cu toate acestea, a fost stabilit că spațiul cibernetic din Republica Moldova a fost supus unor atacuri de tip DDoS (indisponibilizarea resurselor web pentru o anumită perioadă de timp). Menționăm că în contextul geopolitic actual, multe țări devin ținte ale atacurilor de tip DDoS, însă, impactul acestora este, de cele mai dese ori, neînsemnat. Astfel, atacatorii urmăresc scopuri mediatice, și anume, cele de a-și promova mesajul”, au precizat reprezentanții Serviciului.

Instituția a mai spus că „de obicei, în spatele unor astfel de atacuri stau membrii grupărilor de hacktivism care, uneori, sunt susținute de servicii speciale”.

***

Amintim că în seara zilei de 25 septembrie 2023 au apărut informații că hackerii au atacat site-urile unor agenții guvernamentale din domeniul energiei și site-urile unor instituții media. Serviciul de Securitate Cibernetică din Moldova a confirmat un atac cibernetic asupra site-urilor unor furnizori de servicii, dar a asigurat că acesta nu este un atac la infrastructura energetică a țării.

Ținta hackerilor ruși a devenit inclusiv site-ul NewsMaker.md, care a fost atacat, de două ori, timp de 24 de ori. Primul atac a avut loc în seara zilei de 25 septembrie, concomitent cu atacurile raportate asupra site-urilor guvernamentale și a unor site-uri de media din Moldova. Cel de-al doilea atac s-a produs pe 26 septembrie, în jurul orei 12:30. În primul caz, sistemul de securitate NewsMaker.md a respins cu succes atacul hackerilor. În cel de-a doilea caz, însă, programul utilizat de jurnaliștii NM nu a fost funcțional timp de câteva minute.

Pe 26 septembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a precizat că ținta atacurilor au fost inclusiv site-urile Aeroportului Chișinău, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și cel al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În ultimul caz, susținea Vodă, platforma a fost accesată, în mai puțin de 12 ore, de peste 36 de milioane de ori, din diferite regiuni geografice.

Canalul de telegram People’s CyberArmy și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: