Ion Ceban/Facebook

Ceban amenință cu judecata presa și contracandidații, dacă îl vor defăima: „Cei care se cred nepedepsiți astăzi, vor trebui să răspundă”

Primarul suspendat al municipiului Chișinău Ion Ceban, tot el candidat al partidului „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), pe care l-a fondat, susține că va acționa în judecată presa și contracandidații săi, care îl vor defăima în actuala campanie electorală. Ceban a avertizat, pe 17 octombrie, că monitorizează zilnic spațiul mediatic din țară și că este gata să meargă în instanță pentru orice „denigrare”, pentru a-și face dreptate. 

„Urmărim în campania electorală o avalanșă de tot felul de experți care aduc acuzații grave în adresa mea, dar și a colegilor noștri, și vreau să anunț că pentru fiecare denigrare îi vom acționa în judecată. Campaniile vin și pleacă, dar cei care se cred nepedepsiți astăzi, vor trebui să răspundă după toate declarațiile lor absolut nefondate”, a declarat Ion Ceban.

Candidatul MAN la funcția de primar general al municipiului Chișinău a făcut apel, în acest context, atât la participanți în campania electorală, cât și la mass-media, să reflecte și să desfășoare campania „corect” și „democratic”.

„Avem deja și posturi de televiziune amendate pentru diferite acțiuni care nu corespund cerințelor unei campanii electorale. (…) Reiterez, vă atenționăm, facem monitorizarea zilnică la aceea ce se face în spațiul mediatic și vom acționa în instanța de judecată cu solicitarea despăgubirilor pe lângă dezmințirile nemijlocite”, a conchis Ceban.

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 27 de pretendenți, printre care și Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: