Ceban, despre limitarea circulației în capitală: „Cineva, călcând pe greblă anul trecut, pune aceeași greblă”
Full Article 3 minutes read

Ceban, despre limitarea circulației în capitală: „Cineva, călcând pe greblă anul trecut, pune aceeași greblă”

Primarul capitalei Ion Ceban susține că restricțiile privind circulația transportului public în capitală, anunțate de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP), nu își au rostul. În cadrul ședinței primăriei din 1 martie, edilul și-a exprimat speranța că, în curând, se va reuși achiziționarea unui număr mai mare de autobuze.

Primarul de Chișinău a declarat că nu consideră justificate restricțiile anunțate de CNESP, care prevedeau ca, în zilele de sîmbătă și duminică, circulația transportului public din capitală să fie redusă.

„În ceea ce ține de restricțiile la transport. Ne-am expus și considerăm că nu vor duce la nimic bun. Atât pe perioada de luni până vineri, cât și în weekend. Este regretabil când cineva, călcând pe greblă anul trecut, pune aceeași greblă în fața autorităților, repetat”, a declarat Ion Ceban.

Primarul capitalei consideră că una dintre soluțiile pentru reducerea riscului de infectare în transportului public ar fi achiziționarea unui număr mai mare de autobuze.

Acesta s-a referit la demersul Primăriei către Parlament, privind negocierile directe dintre municipalitate și operatorii economici, în vederea achiziționării autobuzelor: „Am făcut toate demersurile necesare la autoritatea publică centrală, să ne permită negocieri directe. Dacă mă ascultau pe mine, astăzi aveam sute de mijloace de transport în mun. Chișinău. Dar, iarăși, cineva a preferat să facă politică, populism. În instanța finală ne-am ciocnit de birocrația ordinară a autorităților centrale, când a fost anulată posibilitatea ca să procurăm în urma ofertelor existente acele autobuze”.

Ceban a amintit că, săptămâna trecută, a fost relansată licitația și speră că în termen de circa 40 de zile se va face claritate cu privire la oferte și nu se va pierde timp cu contestații. Edilul a mai spus că mizează pe susținerea consilierilor municipali: „Mizez pe bunavoința și conștiința celor care fac spume la microfoane. Astăzi nu e de microfoane, dar de faptul că trebuie să diminuăm din aceste riscuri și ele sunt două obiective de bază: 1. vaccinarea cu un vaccin bun și 2. crearea tuturor condițiilor pentru diminuarea riscurilor de infectare, iar transportul public este unul dintre ele”.

***

Pe 26 februarie de Comisia națională extraordinară de sănătate publică a emis o decizie care prevede ca transportul public din municipiul Chișinău trebuie să fie limitat în zilele de sâmbătă și duminică. Măsura viza perioada 1-15 martie, iar autoritățile locale erau îndemnate să stabilească  un regim de circulație limitat al transportului public în raza municipiului, se arată în document.

Pe 27 februarie, autoritățile municipale au anunțat că circulația transportului public din capitală nu va fi sistată în zilele de sâmbătă și duminică, așa cum a decis în ajun Comisia națională extraordinară de sănătate publică. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău.

„Transportul public din municipiul Chișinău va funcționa, în continuare, la capacitate maximă, în zilele de lucru, cu respectarea obligatorie a prescripțiilor de sănătate publică (…). În zilele de sîmbătă și duminică, transportul public va activa conform programului stabilit pentru zilele de odihnă cu monitorizarea strictă a regimului epideomiologic”, se arată în documentul semnat de primarul Ion Ceban și viceprimarii Angela Cutasevici și Tatiana Bucearschi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: