Ceban îl amenință cu Procuratura pe un membru al Consiliului Suprem de Securitate. Groza: „Să vină la noi, îi vom explica”
Full Article 6 minutes read

Ceban îl amenință cu Procuratura pe un membru al Consiliului Suprem de Securitate. Groza: „Să vină la noi, îi vom explica”

Edilul Ion Ceban susține că mandatul său de primar al capitalei ar putea fi suspendat, la solicitarea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Potrivit lui Ceban, ANI a emis un act de constatare prin care s-a stabilit că primarul a cheltuit nejustificat câte 5-7 mii de euro anual. Totodată, primarul se va adresa cu o sesizare la Procuratura Generală pe numele lui Iulian Groza, direcor executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, pe care îl acuză că i-ar fi accesat datele cu caracter personal.

Primarul capitalei susține că ANI-ul a terminat verificarea averii lui.

„Astăzi mi-a mai venit o păsărică de la partidul de guvernământ. Eu vă invit, dacă vreți să luptați, să luptați cu mine nu cu familia mea. Vă amintiți când am rugat să fie controlați 40 de parlamentari de la PAS, 40 din 60, care sunt milionari. Atunci au sărit ca pe jar toți trolii, trepădușii, toți deputații menționați. A fost o avalanșă de vreo două-trei luni de zile de mesaje de tot felul. Au zis că ANI-ul să-l controleze pe Ion Ceban. A terminat ANI-ul să-l controleze pe Ion Ceban”, a declarat Ion Ceban.

Ceban a citit și constatarea ANI, iar inspectorii de integritate i-ar fi stabilit în ultimii ani cheltuieli peste sursele de venit de circa 5-7 mii de euro pe an.

„Se constată încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către Ion Ceban. În patru ani de zile, ANI-ul nu a găsit justificat cheltuirea a aproximativ 5-7 mii de euro anual, în total o sumă echivalentă cu 30 de mii de euro. Dacă să luăm anual, e mai puțin de cât domnul Grosu s-a odihnit anul trecut pe litoral, mai puțin de cât roțile de la Porsche-ul doamnei Stamate și mult mai puțin de cât cheltuielile pe care le fac nejustificate acești exponenți ai guvernării”, susține primarul general.

Totodată, edilul spune că ANI ar fi solicitat să-i fie suspendat mandatul său de primar.

„Se transmite prezenta cauză în judecată și se dispune încetarea mandatului a raporturilor de muncă sau de serviciu în condițiile legii. Se decade domnul Ion Ceban de dreptul de a executa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică. Deci cu certitudine vom contesta acest act în instanța de judecată”, a adăugat el.

Astfel, Ion Ceban anunță că va transmite o plângere la Procuratura Generală pe numele Iulian Groza, direcor executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, pe care se plânge că i-ar fi accesat datele cu caracter personal.

Contactat de NM, Iulian Groza a negat informațiile precum că ar fi accesat personal sau distribuit datele cu caracter personal a primarului.

„Este un subiect care tot a fost prezentat din toate laturile. Noi am comentat cu privire la incidentul despre care cunosc toți. Eu personal nu am accesat datele lui Ion Ceban. Datele au fost accesate eronat de persoana contractată de IPRE. Îndemnul nostru către Ion Ceban este să se apropie și noi îi vom explica totul, dar și oferi mai multe detalii. Nu vedem motive de ce primarul ar depune o plângere. Încearcă să ne implice în lupta lui politică. A fost doar un accident. Noi nu am comunicat nimănui datele lui personale. ANI-ul este organizația care poate singură accesa datele cu caracter personal”, a declarat Iulian Groza.

NM a încercat să obțină un comentariu de la ANI în acest sens, însă până în momentul publicării articolului nu ne-au răspuns la mesaje sau apeluri.

Totodată, comunicatorul fracțiunii PAS din cadrul CMC, Sergiu Bejenari, a negat informația.

„Ion Ceban se vrea în titluri de știri și zilnic se dă în spectacole de victimizare. Ba cineva îi aruncă pastile urât mirositoare în fântânile de canalizare, ba i se năzare că cineva îl ascultă, ba că pe consiliera municipal Eugenia Ceban cineva vrea să o aresteze.

Noi demult am văzut că Ion Ceban este milionar deși a lucrat toată viața în instituțiile de stat. Casă de 5 milioane de lei, automobil de jumătate de milion, își duce copiii la o școală privată pentru care plătește zeci de mii de lei pe an. Acum aflăm de la Ion Ceban că nu a declarat peste jumătate de milion de lei.

Dacă tot se laudă cu așa sume de bani, atunci să o spună singur de unde i-a luat. Fracțiunea PAS nu a văzut acel act despre care spune Ion Ceban. Există organele competente care pot să se expună pe acest subiect”, a zis Sergiu Bejenari.

Amintim că pe 25 aprilie Primarul capitalei Ion Ceban împreună cu familia sa ar fi fost ținta unor hackeri. Edilul a declarat în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei din 25 aprilie că PAS ar fi încercat de mai multe ori accesarea datelor lui cu caracter personal.

Mai târziu, Ion Ceban a zis că are informații potrivit cărora, pe 26 aprilie, vor avea loc percheziții la persoane apropiate lui, inclusiv la părinții săi. Edilul a declarat că în spatele acestor acțiuni ar sta Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 26 aprilie, Ion Ceban a anunțat că pe numele mamei sale, Eugenia Ceban, care este și consilier municipal, ar fi fost deschis un dosar la comandă. Potrivit edilului, dosarul ar fi comandat de un președinte de comisie Parlamentară din partea Partidului Acțiune și Solidaritate.

***

Amintim că scandalul privind accesările ilegale ale datelor cu caracter personal a izbucnit în luna februarie în timpul desfășurării concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS. Atunci Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza.

Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

Ulterior, și fostul premier Ion Chicu susține că a fost spionat ilegal de reprezentanții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: