Ceban insistă: fără marș LGBT în Chișinău. Responsabilii din cadrul Primăriei declară contrariul
Full Article 3 minutes read

Ceban insistă: fără marș LGBT în Chișinău. Responsabilii din cadrul Primăriei declară contrariul

Primarul capitalei Ion Ceban a reiterat astăzi că nu va semna pentru desfășurarea marșului organizat de comunitatea LGBT+ și este gata să ajungă cu organizatorii și în judecată. Solicitat de NM, responsabilul pentru desfășurarea evenimentelor culturale din Chișinău a declarat că Primăria poate anula evenimentul doar prin instanță, însă o astfel de solicitare nu a fost înregistrată. Potrivit reprezentantului Primăriei, dacă Ion Ceban nu va semna ordinul privind desfășurarea manifestației, evenimentul va avea loc pe baza declarației GENDERDOC-M, înregistrată la Primărie.

„Dacă ordinul nu va fi semnat, evenimentul se va desfășura pe baza declarației”

Pentru NM, responsabilul pentru desfășurarea manifestațiilor și evenimentelor culturale din capitală din cadrul Primăriei Chișinău, Vasile Pascari, a precizat în ce condiții poate fi anulată desfășurarea marșului organizat de comunitatea LGBT+.

„Da, au depus o declarație [despre organizarea evenimentului]. Primăria poate anula evenimentul sau schimba traseul, conform legii, doar prin instanță. Din câte știu, nu a existat o astfel de solicitare”, a spus Pascari.

Tot el a precizat că primarul emite, de obicei, un ordin separat când se organizează marșuri în capitală. „Trebuie blocat traficul rutier sau organizatorii cer ceva de la Primărie. Dacă ordinul nu va fi semnat, evenimentul se va desfășura pe baza declarației”, a conchis Vasile Pascari.

Ceban spune că nu va semna

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău din 13 iunie, edilul Ion Ceban a menționat că își asumă în totalitate decizia luată.

„Parada homosexualilor să fie la fiecare acasă, cine dorește acest lucru. Nu am semnat pentru desfășurarea paradei și nu voi semna. Ba chiar am scris și voi scrie refuz în continuare. Îmi asum în totalitate această dispoziție din punct de vedere juridic, am înțeles că vreți să mă târâți prin tot felul de judecăți. Sunt gata să fac acest lucru împreună cu dumneavoastră. (…) Nu încălcăm dreptul la nimeni, la muncă, la educație, la societate”, a spus Ceban.

Cu toate acestea, primarul a venit cu unele recomandări în adresa șefului interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache.

„Domnul Mihalache, vedeți poate totuși se mai strică și mai trebuie niște reparații pe aceste trasee care sunt indicate în acest context. Și haideți să ne concentrăm pe alte acțiuni planificate cu o altă conotație”, a spus Ceban.

***

Marșul Solidarității, organizat de comunitatea LGBT+, este planificat pentru data de 19 iunie, la Chișinău. Anterior, reprezentanții comunității declarau că pe parcursul acestei săptămâni, în Republica Moldova, va avea loc festivalul comunității LGBT+ „Moldova Pride”, dar și o campanie socială. Iar ultimul eveniment organizat de comunitate va fi pe 19 iunie – Marșul Solidarității.

Anterior, contactată de NM, Angelica Frolov, membra echipei Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, a declarat că marșul comunității LGBT+ va avea loc, iar declarația primarului Ion Ceban privind anularea evenimentului nu este altceva decât o declarație politică. Coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului „GENDERDOC-M” a remarcat că Ion Ceban, în calitate de jurist, ar trebui să știe că Primăria nu deține competențe pentru anularea marșurilor.

Pe 31 mai, Mitropolia Moldova a publicat o declarație prin care solicită să fie interzisă desfășurarea evenimentelor din cadrul Moldova Pride, organizat de comunitatea LGBT+.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: