Ceban neagă veridicitatea scrisorii către Vasnețov, pe care i-a atribuit-o Chironda: „Fals! Voi sesiza procuratura”
Full Article 3 minutes read

Ceban neagă veridicitatea scrisorii către Vasnețov, pe care i-a atribuit-o Chironda: „Fals! Voi sesiza procuratura”

Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care luptă pentru un nou mandat de edil al capitalei la alegerile din 5 noiembrie, a venit cu o reacție, după ce, pe 1 noiembrie, în spațiul public a fost răspândită o scrisoare pe care Ceban i-ar fi scris-o ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov. Liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN) neagă autenticitatea acesteia și spune că va sesiza organele de drept.

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al municipiului Chișinău, Victor Chironda, a publicat pe 1 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, o scrisoare care ar fi fost semnată de Ion Ceban și expediată în adresa ambasadorului rus, Oleg Vasnețov. Postarea, în care Ceban este acuzat că ar fi „omul rușilor”, conform textului documentului atașat, a fost distribuită pe larg pe rețelele de socializare, inclusiv a fost preluată și de alți candidați la funcția de primar de Chișinău și mass-media. De menționat că pretinsa scrisoarea are atentul Primăriei Chișinău. Numărul de ieșire indicat este: 2-01/2-411. Data: 06.09.2023.

La scurt timp, liderul MAN, Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat din partea formațiunii politice pe care a fondat-o, declarată pro-europeană, a venit cu un mesaj, pe rețelele de socializare. Ceban susține că scrisoarea publicată de Chironda și preluată inclusiv de surse media nu ar fi existat. Mai mult, el a prezentat, în cadrul unei conferințe, o altă scrisoare, care ar fi fost trimisă „cu adevărat” sub numărul de ieșire: 2-01/2-411. Spre deosebire de pretinsa scrisoare publicată de Chironda, însă, cea publicată de Ceban este adresată directorului Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și ar fi fost semnată și expediată pe data de 20.09.2023.

„Este o gravă încălcare și fals în acte. (…) Scrisoarea reală conține semnătura electronică autenticitatea căreia poate fi verificată de oricine, respectiv, falsul este evident. Astfel de numere de ieșire a documentelor pot fi cunoscute doar de instituțiile statului. (…) Două scrisori pe același număr de ieșire nu pot exista. Deja juriștii pregătesc toate actele pentru Procuratură, falsul în acte se pedepsește cu ani de pușcărie”, a scris Ceban în reacție pe platformele de socializare pe care le gestionează.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: