rfi.ro

Alegerile locale noi preconizate pentru 15 mai în unele localități din țară nu vor avea loc 

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, în cadrul ședinței de astăzi, suspendarea executării hotărârilor cu privire la organizate alegeri locale noi din 15 mai 2022 în mai multe localități din țară. Decizia a fost adoptată drept urmare declarării de către Parlamentul Republicii Moldova a stării de urgență pentru 60 de zile, începând cu 24 februarie curent.

De menționat că CEC stabilise anterior desfășurarea, pe 15 mai 2022, a alegerilor locale noi pentru 10 localități din țară.

Este vorba despre comuna Ghetlova, raionul Orhei; comuna Horodiște, raionul Rezina; satul Zastânca, raionul Soroca; satul Moara de Piatră, raionul Drochia; satul Tătărești, raionul Strășeni; satul Glinjeni, raionul Fălești; satul Păulești, raionul Călărași; comuna Alexăndrești și satul Zăicani, raionul Râșcani și satul Hagimus, raionul Căușeni.

Totodată, în această zi, urma să fie aleasă și noua componență a Consiliului comunal Lozova din raionul Strășeni.

Imediat după ridicarea stării de urgență sau după modificarea hotărârii Parlamentului prin care a fost instituită starea de urgență, Comisia Electorală Centrală va stabili o altă dată pentru organizarea scrutinului în localitățile vizate.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: