CEC a împărțit banii pentru partide. Cât vor primi formațiunile politice din bugetul de stat?
Full Article 2 minutes read

CEC a împărțit banii pentru partide. Cât vor primi formațiunile politice din bugetul de stat?

În cadrul ședinței din 26 ianuarie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit cuantumul plăților din bugetul de stat către partidele politice pentru anul 2024. În total, pentru finanțarea formațiunilor, în acest an, au fost alocate 54 de milioane de lei. Suma este cu 6 milioane mai mult decât în 2023 și cu 12 milioane mai mult decât în 2022.

Conform formulei actuale de calcul, bugetul va fi distribuit după cum urmează: 30% în funcție de voturile obținute la alegerile locale și parlamentare; 15% pentru voturile obținute la alegerile prezidențiale; câte 7,5% pentru candidații femei aleși la alegerile parlamentare și locale; câte 5% pentru candidații tineri aleși la alegerile parlamentare și locale („candidat tânăr” este definit ca fiind o persoană cu vârsta sub 35 de ani).

Astfel, partidele vor primi 0,97 lei pentru fiecare vot obținut la alegerile parlamentare anticipate din 2021, 0,49 lei – pentru cele locale din 2023 și 0,82 lei – pentru cele prezidențiale. Partidele vor primi câte 8 879 de lei pentru fiecare femeie aleasă la alegerile parlamentare și câte 73 de lei pentru fiecare femeie aleasă la alegerile locale. Pentru fiecare candidat tânăr ales la alegerile parlamentare, partidele vor primi 16 066 de lei, iar la alegerile locale – 154 de lei.

Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) va primi cei mai mulți bani de la bugetul de stat în 2024 – 26,3 milioane de lei. Pe locul doi se află Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cu 8,7 milioane de lei. Pe locul trei se află Partidul „Nostru” (PN), care va primi 3,6 milioane de lei.

„Partidul Progresului Național” va primi cea mai mică în 2024 – 2 246 de lei.

În total, 42 de partide au primit alocații de la bugetul de stat.

***

În 2023, tot PAS a primit cea mai mare sumă – 18,7 milioane de lei. PSRM a obținut 9,9 milioane de lei, iar Partidul Social Democrat European (PSDE, fostul PDM) – 4,8 milioane de lei. Anul trecut, Partidul Noua Opțiune Istorică a primit cei mai puțini bani – 2 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: