Vasile Tarlev

CEC a înregistrat din nou grupul de inițiativă în susținerea lui Vasile Tarlev la alegerile prezidențiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat grupul de inițiativă al Partidului „Viitorul Moldovei” în susținerea lui Vasile Tarlev la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CEC din 3 septembrie. 

Inițial, Vasile Tarlev intenționa să concureze la alegerile prezidențiale în calitate de „candidat independent”, deși este liderul Partidului „Viitorul Moldovei”. Politicianul a depus actele pentru înregistrarea grupului sau de inițiativă, iar CEC a acceptat cererea. Cu toate acestea, pe 29 august, autoritatea electorală și-a anulat decizia pe motiv că, deși politicianul s-a declarat candidat independent, grupul său de inițiativă a adunat semnături sub bannerul Partidului „Viitorul Moldovei”. Conform deciziei CEC, Vasile Tarlev nu poate să concureze la alegeri drept candidat independent.

Pe 30 august, el a anunțat că organele de conducere ale Partidului „Viitorul Moldovei” s-au convocat și, conform legii, l-au înaintat în calitate de candidat din partea formațiunii la scrutinul prezidențial. O zi mai târziu, Vasile Tarlev a depus din nou pachetul de documente pentru înregistrarea grupului său de inițiativă care-l va susține ca pretendent al Partidului „Viitorul Moldovei”.

Precizăm că grupurile de inițiativă ale pretendenților la funcția de președinte al țării trebuie să strângă între 15 000 și 25 000 de semnături pentru înregistrarea acestora în calitate de candidați în cursa electorală. Semnăturile trebuie să fie colectate din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova. Unitățile de nivelul al doilea se vor considera conforme dacă s-au strâns minimum 600 de semnături în fiecare.

Grupurile de inițiativă au timp să adune numărul de semnături necesare până pe 20 septembrie.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional privind integrarea europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: