CEC: Până la ora 18.00 au votat peste 1,1 mil de alegători. Câți moldoveni au votat peste hotare până acum?
Full Article 2 minutes read

CEC: Până la ora 18.00 au votat peste 1,1 mil de alegători. Câți moldoveni au votat peste hotare până acum?

Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 18.00 au votat peste 1, 1 mil de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 39 la sută. Potrivit datelor preliminare, odată ce rata de participare a depășit 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, putem spune că alegerile prezidențiale de astăzi pot fi considerate valabile.

În secțiile deschise în străinătate au votat, până la această oră, peste 106 mii de cetățeni cu drept de vot. Au fost deschise fără impedimente toate cele 16 secții de votare în Statele Unite ale Americii și Canada.

Din informațiile deținute de către CEC, cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise în: Montreuil, Republica Franceză (peste 2 500 alegători), Londra, Marea Britanie (sediul misiunii) (peste 2 5 00 alegători), Londra, Marea Britanie (peste 2 100 de  alegători), Paris, Franța (circa 2000 alegători).

În secțiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului s-a înregistrat, până la această oră, o prezență de circa 14 mii de persoane. Cea mai mare prezență a fost înregistrată într-o secție de votare deschisă în or. Rezina (peste 1250 de alegători), în Sănătăuca (rn. Florești – circa 800) și într-o secție din Varnița, rn. Anenii Noi  (peste 720 de alegători). Cea mai mică prezență la urne se atestă în secția de votare deschisă în mun. Bălți (10 persoane), și în secțiile de votare din or. Ștefan Vodă și Coșnița, Dubăsari – până la 30 de alegători în fiecare.

Per general, profilul de vârstă a votanților arată în felul următor: circa 54 la sută dintre alegători sunt femei; iar peste 46 % sunt bărbați. Cei mai activi sunt votanții cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani (circa 35%), cei mai pasivi rămân a fi tinerii, de până la 25 de ani (peste 7% din cei așteptați la votare ce reprezintă această categorie de alegători).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: