cec.md

CEC: Până la ora 18.00 au votat peste 1,1 mil de alegători. Câți moldoveni au votat peste hotare până acum?

Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 18.00 au votat peste 1, 1 mil de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 39 la sută. Potrivit datelor preliminare, odată ce rata de participare a depășit 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, putem spune că alegerile prezidențiale de astăzi pot fi considerate valabile.

În secțiile deschise în străinătate au votat, până la această oră, peste 106 mii de cetățeni cu drept de vot. Au fost deschise fără impedimente toate cele 16 secții de votare în Statele Unite ale Americii și Canada.

Din informațiile deținute de către CEC, cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise în: Montreuil, Republica Franceză (peste 2 500 alegători), Londra, Marea Britanie (sediul misiunii) (peste 2 5 00 alegători), Londra, Marea Britanie (peste 2 100 de  alegători), Paris, Franța (circa 2000 alegători).

În secțiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului s-a înregistrat, până la această oră, o prezență de circa 14 mii de persoane. Cea mai mare prezență a fost înregistrată într-o secție de votare deschisă în or. Rezina (peste 1250 de alegători), în Sănătăuca (rn. Florești – circa 800) și într-o secție din Varnița, rn. Anenii Noi  (peste 720 de alegători). Cea mai mică prezență la urne se atestă în secția de votare deschisă în mun. Bălți (10 persoane), și în secțiile de votare din or. Ștefan Vodă și Coșnița, Dubăsari – până la 30 de alegători în fiecare.

Per general, profilul de vârstă a votanților arată în felul următor: circa 54 la sută dintre alegători sunt femei; iar peste 46 % sunt bărbați. Cei mai activi sunt votanții cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani (circa 35%), cei mai pasivi rămân a fi tinerii, de până la 25 de ani (peste 7% din cei așteptați la votare ce reprezintă această categorie de alegători).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ion Ceban, despre reacția lui Nicușor Dan la interdicție: „Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic n-am văzut nimic”

Ion Ceban a reacționat la declarațiile președintelui României, Nicușor Dan, care a afirmat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău a fost rezultatul unei evaluări de securitate națională.

„Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic, precum că nu voi avea posibilitatea să mă întâlnesc cu demnitarii de la București, nu am văzut nimic”, a declarat Ceban, într-o postare pe rețelele sociale.

Ion Ceban, care este și liderul Partidului „Mișcarea alternativa Națională” (MAN) a criticat lipsa de transparență în luarea deciziei. Potrivit lui, nici până acum nu este clar care instituție din România a emis interdicția și în baza căror motive.

„Astfel de situații nu s-au mai întâlnit în România și nici cadrul legal nu este respectat”, a adăugat edilul.

Primarul de Chișinău a făcut apel la comunitatea internațională să ia atitudine și să condamne decizia, pe care o consideră una politică: „Fac apel la comunitatea internațională să aibă curajul și să spună că această decizie a României este politică și nu are nimic de-a face cu standardele UE”.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume. Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: