ЦИК, Чимил, Лебединский
Максим Андреев, NewsMaker

CEC se întrunește în ședință extraordinară, pentru a decide soarta secțiilor de votare din diaspora

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc pe 23 iunie într-o ședință extraordinară. Aceasta va începe la ora 19:00 și se va axa pe subiectul constituirii secțiilor de votare în afara țării, în cadrul scrutinului din 11 iulie.

Un proiect în acest sens a fost publicat pe site-ul CEC în seara de 23 iunie. În agendă figurează un singur subiect: „Cu privire la executarea hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie 2021 și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie 2021”.

Amintim că, la ora 11:00, membrii CEC s-au întrunit pentru consultări cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Spre deosebire de ședința precedentă cu secretarul de stat al MAEIE, astăzi, ședința a fost închisp pentru presă. Tot astăzi, conducerea Comisiei a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan.

***

Pe 5 iunie, CEC a decis constituirea a 139 de secții de votare în diaspora, același ca și la scrutinul prezidențial din 2020. Mai mulți concurenți electorali au atacat decizia în instanța de judecată. Pe 8 iunie, membrii CEC și-au revăzut hotărârea și au adăugat 7 secții de votare. Concurenții electorali au contestat și această inițiativă. De asemenea, au fost organizate proteste în fața sediului CEC.

Curtea de Apel Chișinău a acceptat parțial contestațiile și a anulat cele două hotărâri ale CEC. Membrii Comisiei au atacat în instanța superioară hotărârea magistraților.

În seara de 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a repins recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău. Prin urmare, cele două hotărâre emise anteior de CEC, privind constituirea a 139, iar ulterior, 146 de secții de votare în afara țării au fost anulate definitiv.

Amintim că MAEIE a propus anterior deschiderea unui număr de 191 de secții de votare pentru scrutinul parlamentar.

Alegerile parlamentare anticipate sunt planificate pentru 11 iulie. Conform legislaţiei electorale, secţiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie constituite cu cel puţin 35 de zile înainte de data scrutinului, termen ce s-a scurs deja.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Exerciții militare cu trageri asupra țintelor aeriene în regiunea transnistreană? Reacția Chișinăului

Militarii din regiunea transnistreană ar fi organizat în noapte de 22 spre 23 iulie exerciții cu trageri asupra unor ținte aeriene. Pe rețelele sociale au fost publicate mai multe imagini care surprind aplicațiile. Presa din stânga Nistrului nu a publicat nicio informație despre aceste exerciții. Între timp, vicepremierul pentru Reintegrare, Roman Roșca, a spus că urmează să se documenteze, transmite Moldova 1.

Totodată, consultanta principală a Biroului Politici de Reintegrare, Mariana Sarî, a menționat că acțiunile au avut loc în afara Zonei de Securitate, iar autoritățile constituționale nu au fost anunțate despre aceste exerciții.

Alexandru Flenchea, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, a catalogat acțiunile ca fiind ilegale, iar miezul problemei este prezența ilegală a militarilor străini pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că, pe 12 iunie, au mai fost desfășurate exerciții militare, organizate de structurile nerecunoscute de la Tiraspol și trupele Grupului Operativ al Trupelor Ruse staționate ilegal pe teritoriul țării. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat atunci că acestea reprezintă o provocare și o încercare de a distrage atenția de la alte probleme serioase prin care trece regiunea din stânga Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: