ЦИК, Чимил, Лебединский
Максим Андреев, NewsMaker

CEC se întrunește în ședință extraordinară, pentru a decide soarta secțiilor de votare din diaspora

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc pe 23 iunie într-o ședință extraordinară. Aceasta va începe la ora 19:00 și se va axa pe subiectul constituirii secțiilor de votare în afara țării, în cadrul scrutinului din 11 iulie.

Un proiect în acest sens a fost publicat pe site-ul CEC în seara de 23 iunie. În agendă figurează un singur subiect: „Cu privire la executarea hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie 2021 și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie 2021”.

Amintim că, la ora 11:00, membrii CEC s-au întrunit pentru consultări cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Spre deosebire de ședința precedentă cu secretarul de stat al MAEIE, astăzi, ședința a fost închisp pentru presă. Tot astăzi, conducerea Comisiei a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan.

***

Pe 5 iunie, CEC a decis constituirea a 139 de secții de votare în diaspora, același ca și la scrutinul prezidențial din 2020. Mai mulți concurenți electorali au atacat decizia în instanța de judecată. Pe 8 iunie, membrii CEC și-au revăzut hotărârea și au adăugat 7 secții de votare. Concurenții electorali au contestat și această inițiativă. De asemenea, au fost organizate proteste în fața sediului CEC.

Curtea de Apel Chișinău a acceptat parțial contestațiile și a anulat cele două hotărâri ale CEC. Membrii Comisiei au atacat în instanța superioară hotărârea magistraților.

În seara de 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a repins recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău. Prin urmare, cele două hotărâre emise anteior de CEC, privind constituirea a 139, iar ulterior, 146 de secții de votare în afara țării au fost anulate definitiv.

Amintim că MAEIE a propus anterior deschiderea unui număr de 191 de secții de votare pentru scrutinul parlamentar.

Alegerile parlamentare anticipate sunt planificate pentru 11 iulie. Conform legislaţiei electorale, secţiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie constituite cu cel puţin 35 de zile înainte de data scrutinului, termen ce s-a scurs deja.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Un alt candidat independent vrea să participe la alegerile parlamentare. Despre cine este vorba

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat joi, 24 iulie 2025, încă o cerere din partea unui potențial candidat independent la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Este vorba despre Stepan Savițchi, care a solicitat eliberarea listelor de subscripție în vederea colectării semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale.

Stepan Saviţchi este cel de-al 13-lea candidat care a depus cerere la CEC pentru scrutinul parlamentar și cel de-al 11 candidat independent.

Potrivit legislației electorale, candidații independenți trebuie să adune între 2.000 și 2.500 de semnături ale susținătorilor cu drept de vot, iar în cazul candidatelor femei – între 1.000 și 2.500 de semnături.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: