adrian lebedinschi
NewsMaker

CEC propune validarea mandatului de deputat pentru socialistul Adrian Lebedinschi. Averea acestuia (DOC)

Comisia Electorală Centrală (CEC) va propune Curții Constituționale validarea mandatului de deputat în Parlament a candidatului supleant Adrian Lebedinschi. NM a analizat declarația de avere a fostului deputat, care urmează să revină în Legislativ.

Mandatul a devenit vacant după ce Igor Dodon a renunțat la fotoliul de deputat.

„CEC a luat act de vacanța unui mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, atribuit Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. În conformitate cu prevederile legale, CEC va propune Curții Constituționale validarea mandatului de deputat în Parlament candidatului supleant Adrian Lebedinschi de pe lista aceluiași bloc electoral”, se arată în comunicatul de presă.

Nu este primul mandat de deputat pentru socialist. Potrivit declarației de avere și interese personale depuse în 2021, Adrian Lebedinschi a obținut pe parcursul anului curent un venit salarial în mărime de 191 de mii de lei în calitate de parlamentar. Soția sa, Veronica Lebedinschi, care este directorul Centrului Republican de Protezare, Ortopedie și Reabilitare, a obținut un salariu de 166 mii de lei.

Adrian Lebedinschi a obținut un venit de 6 mii de euro din vânzarea unui automobil de model Mercedes E220. De asemenea, în 2020, el a obținut o pensie în mărime de peste 70 de mii de lei, o indemnizație de invaliditate în mărime de aproape 6 mii de lei și două compensații neimpozitabile, de la parlament: una în mărime de 101 mii de lei pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de
serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare și alta, în mărime de 10,4 mii de lei – pentru cheltuieli de tratament.

Viitorul deputat socialist a declarat patru terenuri agricole, pe care le deține în proprietate, cumpărate în 2013, 2014 și 2015, însă nu a indicat valoarea lor. Cel mai mic măsoară 0,05 ha, unul – 1,69 ha, iar alte două – 2,35 ha (din care deține câte o jumătate).

Pe numele soților Lebedinschi este înregistrat un apartament cumpărat în 2019, cu suprafața de 221 m2, al cărei valoare este estimată la doar 57 500 euro. Adrian Lebedinschi deține și un Lexus ES300H, produs în 2019 și cumpărat în 2020 cu 20 de mii de euro. Soția sa conduce un Hyundai Santa Fe, produs în 2014 și cumpărat doi ani mai târziu cu circa 9 mii de euro.

De asemenea, lui Adrian Lebedinschi îi aparține SRL-ul Lolid Impex (a cărui valoare indicată este de 5400.00 lei) și Utilitas group
SRL, cu aceeași valoare indicată în declarație. El deține și 50% din Biroul de avocați Lebedinky&Partners BAA și 25% din LPNP Tax
Solutions, a cărei valoare de cumpărare indicată constituie 1350 de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: