„Ceea ce nu este plătit, nu este apreciat”. Premier Energy, despre compensarea facturilor la lumină
Full Article 3 minutes read

„Ceea ce nu este plătit, nu este apreciat”. Premier Energy, despre compensarea facturilor la lumină

ÎCS „Premier Energy” SRL a venit cu o reacție la inițiativa Partidului Socialiștilor (PSRM), privind compensarea facturilor la energia electrică din bugetul de stat, în cazul consumatorilor casnici. Într-un comunicat de presă publicat pe 16 aprilie, reprezentanții companiei atrag atenția că proiectul de lege nu a fost dezbătut public și nu a primit avizul Guvernului și nici a altor comisii de profil din parlament.

Reprezentanții „Premier Energy” au constatat că proiectul de lege nu a fost avizat de guvern și de alte comisii parlamentare și nu a fost consultat cu ANRE, însă a fost deja aprobat în prima lectură în cadrul ședinței din 16 aprilie. Compania mai menționează că întreruperea disciplinei de plată lunară a facturii de energie electrică nu contribuie la cultivarea unei culturi de responsabilitate a plății și gestiune eficientă a consumului individual prin economisirea de energie. De asemenea, compensarea facturilor ar putea crea confuzie printre persoanele fizice.

„Ceea ce nu este plătit (sau pare să nu fie plătit din buzunarul propriu), nu este apreciat la justa valoare. Pe lângă crearea unui precedent, acest proiect de lege,  poate crea o confuzie profundă pentru clienți, care pot fi induși în eroare de detaliile facturilor cu privire la propria datorie. În plus, în final consumatorul oricum va trebui să plătească ulterior, întrucât bugetul de stat este alimentat, în cele din urmă, din contribuțiile cetățenilor sau împrumuturi care vor trebui să fie restituite”, se arată în declarație.

Totodată, ÎCS „Premier Energy” SRL atrage atenția că achiziționează și achită energia electrică în avans, iar întârzierea plăților de către stat, poate afecta întreg sectorul energetic, începând de la Furnizor si până la întreg lanțul de furnizare, precum operatorul sistemului de transport (Moldelectrica), operatorul de distribuție (Premier Energy Distribution), Energocom în calitate de furnizor central (ceea ce ar afecta Termoelectrica și proiectele de energie din resurse regenerabile calificate), precum și centrala electrică MGRES de la Cuciurgan.

„În opinia noastră, metodă de plată a compensațiilor propusă în proiectul de lege nu este cea mai potrivită, din punct de vedere al transparenței procesului. Considerăm ca sumele pentru compensarea serviciilor pentru consumul de energie electrică, dar și pentru alte servicii indispensabile, cum ar fi apă, gaz și asigurare cu căldură trebuie să fie transferate direct consumatorilor pentru ca în cele din urmă, aceștia să își achite datoria față de operatori. (…) Considerăm că această inițiativă, nu a fost suficient consultată cu toate părțile implicate în proces și presupune riscuri de lipsă de fonduri în întregul sistem electroenergetic din cauza unei posibile întârzieri în achitarea plăților din partea guvernului”, au concluzionat reprezentanții Premier Energy.

***

Majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură proiectul de lege care prevede compensații la energia electrică utilizată pentru lunile aprilie și mai al anului 2021 de către persoanele fizice. Parlamentul a decis modificarea Legii bugetului de stat în acest scop.

Datele estimative arată că, la implementarea proiectului de lege vor fi necesare mijloace financiare suplimentare din Bugetul de Stat, în sumă de 532,959 milioane lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: