Cei 10 militari care au doborât avionul ucrainean la Teheran și-au aflat sentința. Familiile victimelor spun că este „o farsă”
Full Article 2 minutes read

Cei 10 militari care au doborât avionul ucrainean la Teheran și-au aflat sentința. Familiile victimelor spun că este „o farsă”

Zece ofițeri iranieni au fost condamnați, fiind puși sub acuzare de doborârea avionului Ukraine International Airlinesc, pe 8 ianuarie 2020. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit.

Dintre persoanele decedate, erau 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani și trei britanici. Avionul se îndrepta spre Kiev, dar la scurt timp după decolare a fost lovit de rachete.

Ulterior, Teheranul, sub presiunea Occidentului, a recunoscut că Forța Aerospațială a Corpului său Gardienilor Revoluției Islamice a doborât aeronava din greșeală, după ce aceasta a fost identificată drept rachetă de croazieră.

Comandantul sistemului de apărare antiaeriană a regimului de la Teheran a fost condamnat la 13 ani de pușcărie, informează CNN. Conform sentinței, el a tras de două ori cu rachete asupra avionului civil, „contrar ordinului postului de comandă și altor instrucțiuni”.

Sentința, însă, nu mulțumește familiile victimelor. Oamenii spun că este „o farsă”, iar cei trimiși în instanță sunt ofițeri inferiori. Conform lor, vinovații de facto pentru tragedie nu poartă răspundere. Apropiații mai sunt nemulțumiți și de faptul că nu au putut fi prezenți la ședințele de judecată și cer proces la Curtea Internațională de Justiție.

Amintim că un avion ucrainean, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit în dimineața zilei de 8 ianuarie 2020, la câteva minute după decolare. Deși inițial au invocat defecțiuni tehnice drept cauza tragediei, ulterior, oficialii iranieni au recunoscut că aeronava a fost doborâtă de o ranchetă, „din greșeală”.

Cum incidentul s-a întâmplat la câteva ore după ce Iranul a atacat două baze militare ale SUA din Irak, Teheranul a precizat că soldații au crezut că este vorba despre o ripostă americană și oamenii săi au au avut doar câteva secunde la dispoziție ca să ia o decizie.

Oficialii iranieni a anunțat că au fost făcute mai multe arestări în legătură cu acest caz.

Publicația americană The New York Times a publicat o înregistrare video, în care se vede că două rachete au lovit avionul aparținând companiei Ukraine International Airlines.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: