Iranul anunță arestarea mai multor suspecți, după doborârea avionului ucrainean
Full Article 2 minutes read

Iranul anunță arestarea mai multor suspecți, după doborârea avionului ucrainean

Autorităţile iraniene au anunţat marţi, 14 ianuarie, că mai multe persoane, despre care se crede au fost implicate în doborârea avionului de pasageri ucrainean, au fost arestate. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al autorităţilor judiciare din Iran, Gholamhossein Esmaili, informează agenţia de ştiri Reuters.

„Au avut loc ample investigaţii şi unii oameni au fost arestaţi”, a declarat oficialul, fără să ofere alte detalii.

Totodată, președintele Iranului, Hassan Rohani, a anunțat că, în cadrul sistemului judiciar, ar putea fi creată o curte specială, care va examina cauzele producerii catastrofei aviatice, scrie agenția iraniană IRNA.

„Din momentul în care am aflat că nu a fost un accident aviatic obișnuit, am depus multe eforturi pentru a afla circumstanțele exacte în care a fost doborât avionul”, a declarat liderul de la Teheran.

Acesta a mai precizat că noua curte ar trebui să includă judecători de la Curtea Supremă de Justiție și zeci de experți. „Nu este un caz obișnuit, atenția întregii lumi va fi asupra acestui proces de judecată”, a subliniat oficialul.

Totodată, președintele Iranului a lansat acuzații în adresa SUA.

„Vinovat se face nu doar cel care a apăsat pe buton. Sunt și alții. Oamenii noștri știu că a fost o greșeală. Dar ce circumstanțe au condus la această greșeală? Rădăcinile problemelor se află în SUA”, a declarat Hassan Rohani.

Amintim că Teheranul a recunoscut, anterior, că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât „din greşeală” avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord.

Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: