Andrei Mardari / NewsMaker

Cei 32 de lucrători medicali din Moldova au plecat spre Iași, pentru a ajuta în lupta cu COVID-19 (FOTO)

Cei 22 lucrători medicali și 10 angajați SMURD din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au plecat pe 18 octombrie în misiunea de acordare a suportului sistemului medical din România în lupta cu infecția COVID -19. Înainte de plecare, pentru echipa de experți a fost organizată o ceremonie în fața guvernului, la care au participat premierul Natalia Gavrilița, ministrul Sănătății Ala Nemerenco și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Acțiunile de asistență vor avea loc în perioada 18 -27 octombrie 2021. Medicii și paramedicii SMURD vor desfășura misiunea la Iași și vor fi la dispoziția autorității sistemului medical din România pentru a interveni în acordarea ajutorului necesar medicilor români.

Andrei Mardari / NewsMaker

În dimineața zilei de 18 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, angajații SMURD, alături de cei 22 de medici din Republica Moldova, au fost încurajați de către prim – ministrul Republicii Moldova Natalia Gavrilița.

Andrei Mardari / NewsMaker

Potrivit autorităților, România a ajuns vineri pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID, raportate la populația ţării, duminică ajungând și la un număr-record de pacienți spitalizați în secțiile de terapie intensivă (1.750 persoane). Spitalele sunt depășite de numărul de pacienţi care au COVID, majoritatea acestora nefiind vaccinați.

„În aceasta situatie gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest de susținere, deoarece înțelegem că este necesar de a ne uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană. Cu această ocazie țin să mulțumesc încă o dată pentru faptul că de la începutul crizei pandemice România a susținut, constant Republica Moldova”, a menționat premierul Gavrilița.

Andrei Mardari / NewsMaker
Andrei Mardari / NewsMaker
Andrei Mardari / NewsMaker
Andrei Mardari / NewsMaker
Andrei Mardari / NewsMaker

Oficialii le-au dorit succes și rezistență pentru îndeplinirea tuturor acțiunilor de suport. Medicii și paramedicii SMURD detașați pentru misiune fac parte din cadrul Direcțiilor regionale căutare salvare nr.1 și nr.2 din municipiile Chișinău și Bălți. Pentru realizarea acțiunilor aceștia se deplasează în România cu două ambulanțe de tip C1 din dotarea IGSU.

***

Andrei Mardari / NewsMaker
Andrei Mardari / NewsMaker

În luna mai 2020, o echipă din 40 de medici și asistenți/asistente au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în luna mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, țara noastră a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500 000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer.

Andrei Mardari / NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: