Michalko: „Cei care au fost parte a sistemului în care justiția a servit unor interese, reapar în funcții”
Full Article 2 minutes read

Michalko: „Cei care au fost parte a sistemului în care justiția a servit unor interese, reapar în funcții”

În ultima perioadă, în sistemul justițiar din Republica Moldova revin persoane care anterior au servit anumitor interese. Astfel, cetățenii își pun întrebări, dacă pot avea încredere în justiția moldovenească. Declarațiile au fost făcute de către șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova, scrie IPN.

Potrivit oficialului european, o reformă a justiției necesită timp și efort. În același timp, este important ca să nu existe un regres în ceea ce privește credibilitatea justiției și în ceea ce-i privește pe cei care activează în sectorul justiției.

„Vorbim despre unele cazuri când vedem că cei care au fost parte a sistemului în care justiția din Republica Moldova a servit unor interese particulare, reapar în funcții. În acest context, cetățenii își pun întrebări, dacă sistemul justiției chiar poate fi credibil în ceea ce privește justiția independentă”, a declarat Peter Michalko, fără să precizeze la cine anume se referă.

În opinia diplomatului, sistemul justițiar trebuie reformat în mod credibil, transparent și cu participarea experților, a societății civile, a partidelor politice și a celor care reprezintă sistemul justiției.

„Nu trebuie să ajungem în situația în care cetățenii să vadă un proces de regres, să reapară dubii care au existat în trecut în ceea ce privește independența justiției, în ceea ce privește necesitatea pentru cetățeni să se simtă egali în fața legii. Să nu fie victime ale corupției și să fie siguri că sunt tratați de către justiție în mod egal, așa cum trebuie să fie tratați cetățenii într-o țară democratică”, a adăugat ambasadorul UE.

Declarațiile au fost făcute după ce, anterior, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a declarat că sistemul justițiar din Republica Moldova activează de la o zi la alta fără o strategie și un plan de acțiuni bine pus la punct. Potrivit lui, ultima strategie din domeniul justiției a expirat în 2018, iar prevederile din următorul document se vor aplica începând cu anul viitor, doar în cazul în care va fi votat în parlament.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: